abc.lv skaitļos

Lietotāji online54
Aktīvie uzņēmumi25218
Nozares raksti1282
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Kādas ir priekšrocības vienam vai otram grīdas pīrāgam?
Labdien! Kādas ir priekšrocības vienam vai otram grīdas pīrāgam? 1. Blietētas šķembas, polietilēna plēve, putu polistirols 30 mm, armēts betons, grīdas reģipsis, lamināts uz apakšklāja. 2. Viss tas pats, tikai putupolistirols uz betona pamatnes un uz tā ģipškartons. Vai 30 mm putu polistirola ir pietiekoši grīdas siltināšanai?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Otrajā gadījumā ir daudz nestspējīgāka grīda, uz kuras var veidot apsildāmu grīdu un tā tur lielāku slodzi. Ja ir grīda uz grunts, tad šie 30mm nav pietiekami. Galvenais nelaist iekšā mitrumu no betona uz istabas pusi. Būtu jāliek kādi 50mm, bet tāpat jāatceras, ka noslogots putupolistirols par 10% deformēsies....

Grīdas

Vai grīdas iestrādes laikā plēve nesabojāsies?
Labdien! Par grīdas klājumu: 10 cm šķembas, tad plēve, tad betons. Vai iestrādes laikā plēve nesabojāsies?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Kārtīgi noblietē šķembas, lai tās nebojātu plēvi. Ja šķembām arī pēc blietēšanas ir asas šķautnes, tad uzkaisa virsū maksimums 2cm rupjas smiltis. Var arī mazākās frakcijas keramzītu. Ja ir smiltis, tad tās pirms plēves klāšanas vēl nedaudz samitrina, lai neveidotos gaisa starpslāņi, bet uz keramzīta plēvi var klāt virsū uzreiz.

Grīdas

Vai reģipsi var skrūvēt pie baļķiem, neliekot neko starp baļķiem un reģipsi?
Labdien! Man ir paveca guļbūves māja. Mājā nepieciešams visu telpu remonts. Sienas ir apšūtas ar reģipsi, to ņemšu nost. Jautājums – vai jauno reģipsi vienkārši skrūvēt pie baļķiem, neliekot neko starp baļķiem un reģipsi? Guļbūves pirmais vainags aizstāts ar samūrētiem ķieģeļiem. Gribētu arī siltināt – vai būtu pareizi no iekšpuses? Ja jā, tad ar ko un kā labāk?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Nekāds rāmis nav vajadzīgs. Ja guļbūve ir frēzēta (vienā plaknē), vai veidota no apaļkoku baļķiem, tad paliks šie trīsstūrīši, kurus vēlams pildīt ar ekovati. Un tad veido apšuvumu, ko var likt virsū uzreiz pie šīs sijas – viss atkarīgs no izlīdzinājuma pakāpes. Ja guļbūvi grib siltināt no iekšpuses, tad vislabāk lietot mīkstās kokšķiedru plāksnes 2,5cm biezumā vienā vai divās kārtās savstarpēji pagriežot pa 90 grādiem. Šis materiāls ir ideāls priekš guļbūvēm, turklāt tās var neapšūt ar plātņveida...

Siltināšana

Vai būvniecības līme "Super" varētu būt kaitīga dārzeņiem?
Labdien! Betonētās pagraba sienas no iekšpuses tika apstrādātas ar būvniecības līmi "SUPER" 1:2 maisījumā ar cementu. Ilgi saglabājās specifiska smaka. Vai tā varētu būt kaitīga dārzeņiem?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja ir pareiza proporcija, tad šai smakai jāpazūd ļoti ātri – nedēļas laikā. Tā saglabājusies, ja pagrabā ir palielināts mitrums, tāpēc jāpaceļ temperatūra vai jāuzlabo ventilācija. Par dārzeņiem nevajadzētu uztraukties.

Būvķīmija

Vai starp betonēto daļu un FIBO blokiem ir jāieklāj hidroizolācija, vai tikai virs pamatu blokiem pirms sienu mūrēšanas?
Labdien! Pašlaik esmu izbūvējis ēkas pamatus, izmantojot zemes veidni, un nolīmeņojis nedaudz virs zemes. Pamatu virszemes daļu esmu iecerējis mūrēt no FIBO pamatu blokiem. Vai starp šo betonēto daļu un FIBO blokiem arī ir jāieklāj hidroizolācija, vai tikai virs pamatu blokiem pirms sienu mūrēšanas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja betonētu ne tikai pamatus, bet arī cokolu, tad automātiski būtu viens horizontālās hidroizolācijas slānis. Šajā gadījumā izveidota atsevišķa daļa, kurai noteikti jāliek virsū horizontālā hidroizolācija, jāmūrē no FIBO blokiem cokols līdz pamatu ārējās daļas augstumam un šeit parādīsies otrs horizontālās hidroizolācijas slānis.

Hidroizolācija

Ja veido grīdu, kurā izmantota stikla vate, vai pa atstātajām vēdināšanas spraugām gar nenāks augšā kādi kaitīgi putekļi no vates?
Labdien! Ja veido grīdas konstrukciju ar vēdināmu pagrīdi un kā siltumizolācijas materiālu izvēlas Isover stikla vati – vai pa atstātajām vēdināšanas spraugām gar sienas perimetru nenāks augšā kādi kaitīgi putekļi no vates?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Nebūs tāda gaisa plūsma kā ārsienās. Vēdināšanas sprauga ir atstāta tad, ja no apakšējā stāva nāk paaugstināts mitrums. Tad, izejot cauri šim pīrāgam, viņš uzkrājas pārseguma konstrukcijā. Lai viņš neuzkrātos, atstāj mazu spraugu (20mm) starp dēļiem un vati, un tikai šajā brīdī mitrums radīs spiedienu un izies laukā. Tātad tas būs mitrs gaiss. Ja tas ir pirmais stāvs un uz grunts, tad ir siltumizolācija un plēve.

Grīdas

Vai der šāds grīdas siltinājuma risinājums der un cik biezu siltinājumu izvēlēties?
Labdien! Vēlos nosiltināt pirmā stāva grīdu. Esmu ieplānojis šādu risinājumu: uz grunts polietilēna plēve, tad esošā smilts, kurā līdz pusei ieguldītas esošās lāgas, starp lāgām putu polistirols un gaisa sprauga 2cm, tad pāri lāgām esošie grīdas dēļi un uz tiem OSB un lamināts. Vai tāds risinājums der un cik biezu siltinājumu izvēlēties?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Visas smiltis, kuras tiek nosegtas no virspuses, būs slapjas. Tāpēc virsū jāuzber blietētas šķembas vai keramzīts vismaz 10cm biezumā. Tālāk nosedz ar tvaika izolācijas plēvi. Tādējādi mitrums kļūs par ūdens tvaikiem, kurus noķers tvaika izolācija. Virs tās var veidot grīdu – likt virsū lagas (apakšā jāpaliek ruberoīda strēmeles, lai nesaplēstu šo plēvi). Starp lagām nav ieteicams likt putupolistirolu, varbūt tikai sasmalcinātā veidā, jo stingri iespiests starp lagām, tas neļaus lagām elpām. Labāk...

Grīdas

Vai zem jumta seguma var klāt difūzijas plēvi?
Labdien! Vai zem jumta seguma (Metrotile Bond) var klāt difūzijas plēvi (Tyvek Pro plus tape)? Vai jāklāj gan pretvēja, gan kondensāta plēve? Un vai pietiek ar 40mm biezām ventilācijas latām (vienkārši tādas jau ir) jumtam?
Atbild:
Arvo Biķernieks
Labdien! Jā, var klāt difūzijas plēvi un pietiek ar šīm 40mm biezajām ventilācijas latām....

Siltināšana

Cik vidēji maksā ēkas tehniskās apsekošanas atzinums?
Labdien!
Cik vidēji maksā ēkas tehniskās apsekošanas atzinums?
Ēka būvēta 1896.gadā, divi stāvi, kopējā platība 132 kv.m. būvtilpums 417 kub.m.
Cik apmēram maksā: 1. atzinuma sagatavošana; 2. jumtu apsekošana; 3. fasādes apsekošana; 4. pamatu un pamatnes apsekošana?

Atbild:
Aivars Mauriņš, eksperts, būvprojektu vadītājs
Labdien! Tehniskās apsekošanas atzinuma izmaksas tiek sastādītas, ņemot vērā precīzu apsekošanas uzdevumu. Ja ņem par pamatu šo īsi aprakstīto uzdevumu, orientējoši varētu sastādīt sekojoši: 1. Atzinuma sagatavošana (ieskaitot apsekošanu) 260 EUR; 2. Pamatu un pamatnes apsekošana 515 EUR, kas kopā sastāda 775 EUR bez PVN....

Visi jautājumi (FORUMS)

Ar ko pārklāt virszemes pamatu daļu, lai tos pasargātu no lietus ūdeņiem?
Labdien! Lai aizsargātu virszemes pamatu daļu no lietus ūdeņiem, vēlos tos pārklāt ar "Hidrostop HL 110" vai "Hidroplast". Kurš būtu labāks? Varbūt ir vēl kāds piemērotāks? Vai šos materiālus var jaukt ar cementu un vai var iekrāsot ar pigmentu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jānoklāj ar "Hidrostop HL 110", jo "Hidroplast" domāts tikai iekšdarbiem. "Hidrostop HL 110" radīs ļoti spēcīgu aizsargkārtu, kuru var krāsot, turklāt tas ir uz cementa bāzes.

Būvķīmija

Kā pareizāk siltināt vecu guļbūves māju?
Labdien! Man ir veca guļbūves māja. Interesē – kā pareizāk siltināt, (no iekšpuses vai ārpuses), un kā pareizāk izveidot ventilāciju? Neliela piebilde – mājā ir liels mitrums.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Labāk siltināt no ārpuses. Tas būs lētāk un vienkāršāk. Jāattīra vien koka virsma, tad jāliek virsū akmens vai stikla vate, un tā jāapmet ar elpojošu apmetumu vai arī jāuzklāj vēja barjera, jāatstāj neliela gaisa šķirkārta līdz 30mm un jāapšuj ar kādu dekoratīvu materiālu.

Ventilācija

Vai jauna cinka kārtiņa spēs apturēt uz metāla esošo rūsas procesu?
Labdien! Ir lasīts, ka korozijas skartus cinkotus metāla jumtus atjauno ar auksto cinkošanas metodi, pirms tam irdeno rūsas slāni notīrot. Neskaidrība ir par to, vai jauna cinka kārtiņa tiesām spēs apturēt uz metāla esošo rūsas procesu. Arī es pats gribētu šādi atjaunot savas mājas veco metāla jumtu. Vai šāds cinka pulveris ir nopērkams lielākajos būvmateriālu veikalos?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Cinka pulveris neeksistē. Ir alumīnija pulveris, sajaukts ar saistvielu, kas veido sudraba krāsu. Ar spēcīgu polimēra sastāvu, iejaucot iekšā šo pulveri, iegūst auksto cinkošanas metodi. To klāt virsū uz attīrītu vietu, kur ir korozijas pēdas, īsti nevar. Vienkāršāk ir notīrīt korozijas skarto materiālu un koroziju iekapsulēt, lai tur nekas netiktu klāt, vai pārveidot ar inhibitora palīdzību. Iekapsulēt var ar Isotrol grunti. Tas ir neitrāls līdzeklis, kas veidos kārtu, kuru var krāsot kaut vai ar šo...

Būvķīmija

Kā pareizi nosiltināt 50 gadus vecu guļbūvi?
Labdien! Gribu jautāt – kā pareizi nosiltināt guļbūvi (50 gadus veca)? Ir neskaidrība par kondensātu un rasas punktu. Cik biezu siltumizolācijas slāni vajag, ja sienas biezums ir 18 cm, 3 guļamistabās jau ir 5 cm akmens vate no iekšpuses, kas apšūtas ar reģipsi bez tvaika izolācijas (ko var darīt lietas labā, lai nodrošinātu tvaika izolāciju), pārējās ir tikai reģipsis, un dažas telpas nav patstāvīgi apkurināmas (māju apsilda ar ķieģeļu mūrīšiem). Apsveru domu par 3 variantiem:
1) Ekovate, isoplaat, gaisa sprauga 3 cm un vagondēļi (spundētie dēļi);
2) Akmens vate, vēja plēve, gaisa sprauga 3 cm un spundētie dēļi;
3) līdzīgi kā ar ekovati, tikai siltinājuma karkasu pildīt ar kūdru, nevis ekovati.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! 5cm siltinājums no iekšpuses neko nedod. Ja ir 18cm sienas biezums, tad šie 5cm no iekšpuses ir bezjēdzīgi. Ja vēl nav uzlikts tvaika izolācijas materiāls, tas nozīmē, ka siltinājuma vispār nav. Vispirms visas reģipša virsmas ir jānokrāso ar ūdens izturīgu krāsu (piemēram, eļļas krāsu), kura neelpo. Tā veidos plēvi, kas minimāli laidīs cauri gaisu, tādējādi vate paliks sausāka. No ārpuses siltinot, pirmajam gadījumam ekovates slāni vajadzētu kā minimums 20cm biezu. Minerālvati vajadzētu kā...

Koka paneļu mājas

Vai guļbūves mājā šādi var siltināt grīdu, ja zem esošās dēļu grīdas ir mitras smiltis?
Labdien! Kārtas: smilts, putuplasts, plēve, betons, lamināts. Vai guļbūves mājā šādi var siltināt grīdu, ja zem esošās dēļu grīdas ir mitras smiltis?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Mitras smiltis nežūs, tās paliks vēl mitrākas. Kārtas – grunts, šķembas vai keramzīta granulas (vismaz 100mm biezumā), nevis putuplasts, bet tvaika izolācijas plēve ar vismaz 20cm pārlaidumu savienojumu vietās, ektrudēta putupolistirola plāksnes (30 – 50mm uz pusspundi), plākšņu materiāls (piemēram, reģipsis), lamināts. Ja grīda domāta lielām slodzēm, tad uz plēves var likt betonu un pēc tam putuplastu, reģipsi (vai skaidu plāksni vai saplāksni) vai uzreiz akustisko materiālu un laminātu.

Koka paneļu mājas

Kā nomainīt grīdu vienā dzīvoklī, lai nesaltu kaimiņi?
Labdien! Četru dzīvokļu māja ar kopējo pagrīdes ventilāciju. Kā nomainīt grīdu vienā dzīvoklī, lai nesaltu kaimiņi?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vajadzētu ar ekovati vai keramzītu piepūst visu mājas apakšu un likvidēt auksto pagrīdi. Pēc tam katrs var grīdu taisīt kā grib. Ja tā nevar sarunāt, tad, līdzko atsedz vaļā grīdas līsti, līdz pašai gruntij jāveido kaut kāda dēļu norobežojoša siena, kas līdzinātos kastei. Tālāk jātaisa grīda....

Grīdas

Vai var veikt mājas siltināšanas darbus pa daļām?
Labdien! Dzīvojam 24 dzīvokļu paneļa tipa mājā, kas nodota ekspluatācijā 1979. gadā. Vēlamies māju pašu spēkiem nosiltināt. Vai var veikt siltināšanas darbus pa daļām, jo visai mājai nepietiek līdzekļu un aizņemties bankā nevēlamies. Ja to var darīt, tad sakiet, lūdzu, ar kādiem sarežģījumiem mums jārēķinās?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Siltināšanu var sākt ar bēniņu pārsegumu. Pirmie, kas izjutīs efektu, būs pēdējais stāvs, bet pārējie – mazāk. Var sākt ar pagraba pārseguma siltināšanu vai sienām, kas robežojas ar kāpņu telpām. Ēku var siltināt pa daļām, tomēr tad visiem jāsaprot, ka efekts nepienāks visiem vienlaicīgi, bet maksās visi vienādi. Šādām darbībām jāsaņem akcepts no Būvvaldes un jāsaņem būvatļauja.

Siltināšana

Kā pareizi izveidot griestus vecai koka ēkai?
Labdien! Kā pareizi izveidot griestus vecai koka ēkai? Visu kas bija – nojaucu nost, jo bija vietām stipri bojāts (mitrums, puve, grauzēji). Tagad starp pirmo un otro stāvu palika resnas 40x40 brusas. Vēlos, lai tās paliek redzamas no apakšas un starp tām pa vidu gribu piepildīt ar dekoratīviem skaistiem dēlīšiem. Kā jārīkojas uz augšu, virs dekora dēlīšiem? Kā pareizi iekārtot gaisa šķirkārtu, kā siltināt, - kas jāklāj zem dekoratīvajiem dēlīšiem, jo tie ir bez spundes un ir mazliet spraugas? Augšstāvs paredzēts apdzīvots.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Starpstāvu pārsegumā lieta ir ļoti vienkārša. Atstājam zināmu daļu no sijām redzamas un tālāk sit klāt latiņas, un tām ar šķīstošajām naglām, īstajām naglām vai skrūvēm tiks no apakšas pievienoti klāt dekoratīvie dēlīši. Tālāk uz šiem dēlīšiem un daļēji arī uz šīm pieguļošajām sijām varam ieklāt vienkāršu celtniecības papīru, pat vienkāršu avīžu papīru. Tātad, normālu, elpojošu papīru ar nolūku, lai kādi putekļi no siltumizolācijas materiāla nevarētu nonākt telpā. Tālāk uz šīs sagatavotās virsmas...

Grīdas

Vai, siltinot guļbūvi no ārpuses ar minerālvati, iekšpusē ir jāliek tvaika izolācija?
Labdien! Man ir jautājums par tvaika izolācijas plēvi. Vai, siltinot guļbūvi no ārpuses ar minerālvati, iekšpusē ir jāliek tvaika izolācija? Sienas biezums 16 cm.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tas ir strīdus jautājums. Siltinot no ārpuses ar minerālvati, priekšā neliek nekādas plēves, turklāt vates kārta prasītos apmēram 25cm. Pēc tam liek virsū dekoratīvo. Uz ēkas esošās sienas neko lieku neliek. Arī sienas otrā pusē – telpas pusē – nekādas tvaika izolācijas plēves nav jāliek. Cits variants, ja sienai ir tikai rāmis, bet, ja siltajā pusē ir koka konstrukcija, un tās biezums ir vismaz 10cm, tad plēve iekšā nav jāliek.

Siltināšana

Ko darīt, ja, iekurinot krāsni, pa šīberi nāk laukā dūmi?
Labdien! Ko darīt, ja, iekurinot krāsni, pa šīberi nāk laukā dūmi? Vilkme ir ļoti laba!
Atbild:
V.Untāls, krāšņu podnieks
Labdien! Vajag vispirms, ja iespējams, ielaist tieši skurstenī uguni, dedzinot, piemēram, papīrus. Ja nevar, jāiekurina ar lielu liesmu bez dūmošanas.

Apkure

Kā pagrabā novērst kondensātu, lai tajā varētu izveidot viesistabu?
Labdien! Man interesē, kā novērst kondensātu, kurš veidojas pagrabā. Pagrabā sienas ir no betona paneļu blokiem, sienas biezums ir 40cm, griesti ir no betona paneļiem ar cauriem vidiem un biezums ir apmēram 25cm. kondensāts veidojas uz griestiem pa ārējo perimetru līdz 15 cm no sienām. Pagraba laukums ir apmēram 72 m2. Kā novērst šo kondensātu un kā man siltināt pagarbu, ja vēlos šajā telpā izveidot viesistabu? Māja atrodas kalna galā un notekūdeņi tiek novadīti, un pagraba grīda ir melorēta, pagrabs tiek ventilēts, bet segumu neesmu izveidojis. Vai tas arī varētu būt faktors, kas veido kondensātu. Kā man rīkoties, kā pareizāk izveidot gridu, sienas un griestus, lai nebūtu lielu siltumzudumu un neveidotos kondensāts? Paldies jau iepriekš par sniegto informāciju!
Atbild:
Andrejs Garders SIA RPRO valdes loceklis
Labdien! Izklausās pēc nesiltinātiem pamatiem, aukstums pa paneli nāk mājā, un uz aukstā paneļa arī izkrīt kondensāts. Pie reizes arī siltums mūk no mājas pa šo mezglu.

Siltumizolācija

Kādu apakšklāju izvēlēties siltām grīdām zem lamināta?
Labdien! Kādu apakšklāju izvēlēties siltām grīdām zem lamināta? Vai zem apakšklāja vēl vajadzīga plēve?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja zem lamināta ir bieza (biezāka par 5cm) betona vai javas kārta, tad virspusē jāliek tvaika izolācijas materiāls. Tā varētu būt plēve, kas izturēs temperatūru, bet tā aizkavēs mitruma nodošanu no betona uz laminātu vasaras laikā. Ja šī kārta ir plāna par 5cm, tad uz betona virsmas var nelikt nekādu tvaika izolācijas slāni.

Apkure

Vai mājai, kas būvēta no SIP paneļiem, ir vispār jebkāda gaisa caurlaidība?
Labdien! Man interesi rādīja kādas firmas piedāvātais mājas celtniecības veids. Māja tiek būvēta no SIP paneļiem. Zinot, ka panelis sastāv no abām pusēm ar OSB un pa vidu putu polistirola, rodas jautājums, vai šādi veidotai sienai ir vispār jebkāda gaisa caurlaidība?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Viennozīmīgi uzreiz tā nevar pateikt. Latvijas būvnormatīvos rakstīts, ka pie zināma atmosfēras spiediena nepieciešams, lai 3m3 stundā laistu cauri gaisu, citādi mājā var noslāpt. Šādā mājā, bez šaubām, gaisa caurlaidība būs zem šiem 3m3. Āra aukstais gaiss kopā ar iekšas silto gaisu veidos kondensātu, kas izkritīs putu polistirola slānī. Tas nozīmē, ka āra sienas pēc kāda laika uzbriedīs un sāksies pelējuma procesi. Es šāda tipa būvi Latvijas klimatiskajos apstākļos neieteiktu. Man ir stipras...

Būvmateriāli

Vai pirmā stāva grīdai der šāds risinājums?
Labdien! Esmu izjaucis pirmā stāva grīdu, atstājot tikai gulšņus pamatu līmenī un starp tiem ir smalka, sausa pludmales smilts līdz pat gulšņu augšai. Doma ir: gulšņiem pie sāniem salikt latiņas, uz tām putu polistirolu 30 mm gulšņu līmenī tieši uz smiltīm, tad ar šuves nobīdi vel 30 mm putu polistirolu, lai iet pāri pamatam un piekļaujas sienai, tad šķērsām gulšņiem retinātus biezus dēļus un uz tiem skaidu plati un laminātu. Vai tāds risinājums der? Vai jābūt ventilējamai spraugai zem dēļiem un kā tādu izveidot, ja sienas tiks nošūtas ar reģipsi, bet karkass balstīsies uz skaidu plates?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Šajā aprakstā jau ir nelielas neatbilstības. Nosacīti ir smalka smilts, jo, tiklīdz tiks izveidota grīda un sāksiet šajā ēkā dzīvot, pēc laika grunts, kas atrodas zem ēkas, kļūs siltāka un pilienveida ūdeņi virzīsies uz mājas pusi. Smiltis paliks mitras, un tad koka gulšņi sāks pūt. Putupolistirola kārtu var klāt uz metāla, betona vai kā cita, tikai ne uz koka gulšņiem. Ja tos grib saglabāt, tad jārada iespēja piekļūt gaisam. Gulšņi jāatrok un starp tiem veido keramzīta graudus vai atstāj tukšu gaisa...

Grīdas

Kā ar minimāliem izdevumiem padarīt akmens flīzes mazāk slidenas?
Labdien! Mājas lievenis un terase ir noflīzēti ar akmens flīzēm, kuras paliek slidenas mitrā un sala laikā. Īpaši ziemā – kad ir uzsnidzis svaigs sniegs. Ko varat ieteikt, lai ar minimāliem izdevumiem flīzes padarītu mazāk slidenas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Izvēle ir maza. Ja ir pulētas akmens flīzes, tad tās noteikti jāmaina. Ja tās nav pulētas, tad jāiet uz būvmateriālu veikalu un jāprasa lentes, kuras uz sezonu līmē diagonālā veidā pa šīm taciņām. Tās palielinās berzi un samazinās slīdamību.

Būvmateriāli

Vai es varu laist pāris siltumvadus zem grīdas, tādā veidā mēģinot žāvēt zemgrības telpu?
Labdien! Ir plāns taisīt guļbūves mājai apkures sistēmu ar kamīnu un gaisa vadiem. Mājai starp grīdu un zemi ir 40 cm telpa, kura ir mitra. Vai es varu laist pāris siltumvadus zem grīdas, tādā veidā mēģinot žāvēt? Dēļu grīda uz brusām.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Šajos 40cm uzkrājas gan grunts, gan telpas mitrums. Šī lielā sprauga jāaizpilda, piemēram, ar ekovati vai keramzīta granulām, vai nedaudz ar šķembām ar minētajiem materiāliem. Starp grīdu un siltumizolācijas materiālu jāatstāj ne vairāk kā 20mm. Tie jāizvada pie sienas, lai mitrums gar grīdas līsti tiktu izvadīts telpā. Vadus var laist pa apakšējo grīdu, bet tikai tad, ja tā būs piepildīta, citādi tiks sildīts tukšums un mitrums, kas tiks piesaistīts vēl vairāk - vasaras laikā uz šīm caurulēm veidosies...

Koka paneļu mājas