abc.lv skaitļos

Lietotāji online160
Aktīvie uzņēmumi25217
Nozares raksti1284
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Kāda ir Lietuvā ražotu pakešu logu kvalitāte?
Labdien! Kaimiņos, Lietuvā, ražotie pakešu logi ir gandrīz uz pusi lētāki. Vai arī to kvalitāte ir visai apšaubāma?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Pēdējā laikā man nav bijusi saskarsme ar Lietuvā ražotajiem pakešu logiem. Kvalitātei nevajadzētu būt apšaubāmai, jo Eiropai ir savi standarti, kam produktam ir jāatbilst. Cits jautājums ir par apdari, jo kvalitāte sastāv no vairākiem komponentiem. Paketes kvalitāte ir ļoti svarīga, tāpēc tā būtu jāpārbauda. Ja ir uz pusi lētāk, tad var griezties Latvijas Logu un Durvju Ražotāju Asociācijā, un viņi atbildētu par šiem jautājumiem. Es kā tehnisks cilvēks nevaru atbildēt par cenām, jo tā ir subjektīva...

Logi un durvis

Kā aizsargāt jumtu no apsūnošanās?
Labdien! Manai guļbūves mājai ir bituma šindeļu jumts. Ēkas puse, kura ir uz meža pusi (ēnas puse), veidojas sūnu aplikums. Ko var darīt? Kā aizsargāt no apsūnošanas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jākāpj uz jumta un mehāniski, ar neilona suku un ūdens strūklu, jumts jānotīra. Pēc tam, kad ūdens nožuvis, jumtu apsmidzina ar Vincents Polyline produktu Hidrofobs. Šajās vietās ūdens atleks un slikti augs sūna. Šādu apstrādi vajadzētu apstrādāt katrus trīs gadus. Var arī uz kores iestrādāt, apmēram 20cm uz katru pusi, tīra vara skārdu. Lietus laikā, ūdenim plūstot pāri, veidojas vara joni, kas ir ļoti aktīvi, tāpēc tur veidojas mazāk sūnas. Ja šādu lietu dara, tad vara skārda aplikumu liek arī zemāk, kur...

Būvķīmija

Kurā brīdī saprast, vai vajadzētu siltināt gaisa spraugu?
Labdien! Gaisa sprauga ir starp koka stāvbūvi 150 mm, tad gaisa sprauga 50 mm, tad silikāta ķieģelis no ārpuses. Ja vēlas no iekšpuses atklātu noslīpētu stāvbūvi - kurā brīdī saprast, vai vajadzētu to gaisa spraugu siltināt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja ir vēlme siltināt šādu māju, tad, neko nedarot un atstājot tā, kā ir, tad jāsaprot, ka atliek tikai siltināt no iekšpuses. Obligāti iesaku gaisa spraugu piepildīt ar Regiper 035 uzpūstām, ar grafīta smēri nosmērētām 2 – 3 mm putupolistirola lodītēm, vai ar ekovati, kas būtu lētāks variants. Iepūšamie putu materiāli veido sliktāku gaisa apmaiņu starp ēkas konstrukcijām un dzīvokli.

Siltināšana

Vai drīkst koka brusu vainagu virs pamatiem aizvietot ar fibo keramzīta blokiem?
Labdien! Vēršos pie jums ar jautājumu par divstāvu ēkas virspamatu koka vainaga nomaiņu. Ēkas karkass būvēts no koka brusām, bet sienas izbūvētas ar divām kārtām fibrolīta. Bojāts ir tikai apakšējais koka brusu vainags virs pamatiem. Jautājums – vai drīkst šo koka brusu vainagu virs pamatiem, pakāpeniski nomainot, aizvietot ar fibo keramzīta blokiem un vietās, kur atbalstās stāvus esošas brusas, virs blokiem ieklāt ruberoida materiālu un pēc tam šīs brusas stiprināt pie keramzīta blokiem?
Otrs jautājums – cik biezām (kā minimums) grīdas klājumā ir jābūt OSB plāksnēm, ja tās paredzēts ieklāt vienā kārtā virs trīs kārtās ieklātām 40 mm mīkstajām kokšķiedru plāksnēm?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Fibrolīts ir padomju laika nosaukums, Eiropā vairāk pazīstams kā herkulīts. Tas, ko Jūs sakāt, ir ļoti pareizi un pat vienīgā izeja. Uz betona pamatnes veido hidroizolāciju (bitums, ruberoīds, pitums, ruberoīds), un uz tā veido virsū fibo bloku pamatni un tad atkal veido hidroizolāciju - ne tikai vietās, kur vertikālie statņi, bet visā plaknē – un gulda virsū fibrolītu. Pareizākais variants būtu stāvbūves pakāpeniskāko daļu minimāli piecelt un tad ar spēku uzsēdināt uz sagatavotās vietas. OSB...

Būvmateriāli

Vai var esošo ķieģeļu dūmvadu pagarināt ar keramisko dūmvadu, un kādā veidā var savienot abus kopā?
Labdien! Vai var esošo ķieģeļu dūmvadu (augšu līdz bēniņu grīdai sākumā nojaucot) pagarināt ar keramisko dūmvadu, un kādā veidā var savienot abus kopā?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Uz šo jautājumu var atbildēt skursteņslauķis vai apkures speciālists. Principiāli to var darīt, bet to vajadzētu apskatīties speciālistam, lai nenotiktu uguns nelaime.

Krāsnis

Kā pareizi silināt šīfera jumtu?
Labdien!
Man ir koka ēka ar šīfera jumtu, otrā stāvā jumta istabā nācās noplēst sienas un griestus, tagad rēgojas pliks šīferis. Lūdzu palīdziet noskaidrot jautājumu par siltināšanas kārtību.
Ir nopirkta JUTADACH difūzmembrāna, vate 10, paredzēts ieklāt divās kārtās. Un vēl viens meistars teica, ka jānopērk pergamīna papīrs. Virsū plānots likt apšuvuma dēļus. Neviens tā īsti nevar pateikt, kādā virzienā būtu jāieklāj plēve - vai ar krāsaino pusi uz šiferi vai otrādi? Vai arī pie šifera vispirms jāliek pergamīns, tad vate, un beigās plēve (arī uz kuru pusi krāsainā)? Vēl nav īsti skaidrības par gaisa plūsmu starp visām kārtām, vajag vai nevajag?
Ārsiena ir no koka, ir plānots vispirms ieklāt pergamīnu, tad vati un tad plēvi, vai šādi būs pareizi?
Ļoti ceru uz atbildi!
Ar cieņu,
Dace
Atbild:
Arvo Biķernieks
Labdien! Vispirms vajadzētu pārliecināties, vai jumts netek. Vispareizāk būtu demontēt jumta klāju - šīferi, jo tas ir vienīgais veids, kā ieklāt membrānu viskvalitatīvāk. Ja budžets ir ierobežots, iespējams ieklāt arī no iekšpuses. Vislabāk ieklāšanas instrukciju var apskatīt jebkurā būvniecības veikalā, kurš izplata JUTADACH. Gaisa šķirkārtai jābūt starp membrānu un segumu (šīferi), izveidotai tā, lai kondensāts brīvi varētu notecēt pa plēves virsmu lejā, šķērslatu netraucēts. Starp membrānu un...

Siltināšana

Kā virtuvē nodrošināt karsto ūdeni?
Labdien!
Dzīvoju privātmajā ar malkas apkuri. Vannasistabā pievienots boileris un tur ir karstais ūdens, bet virtuvē ir tikai aukstais. Vai iespējams virtuvē ierīkot gan caurteces boileri vasaram periodam, gan pieslēgt pie apkures sistēmas, lai ūdens uzsilst brīžos, kad tiek kurināta māja?
Atbild:
V.Untāls,krāšņu podnieks
Labdien! Ieteiktu uzaicināt speciālistu apskatīt situāciju uz vietas.

Inženierkomunikācijas

Vai siltā grīda neizjauks ūdens cirkulāciju?
Labdien!
Privātmājas otrā stāva vannasistabā esmu ierīkojies ūdens silto grīdu un vēlos to pievienot centrālajai ūdens sistēmai. Vai tas neizjauks ūdens cirkulāciju? Ja tā, vai tas nozīmē, ka jāiegādājas papildu sūknis, kas dzenās ūdeni pa trubām?
Atbild:
Andrejs Garders, valdes loceklis
Labdien! Silto grīdu nedrīkst slēgt pie centrālās apkures pa tiešo. Nepieciešams 3 gaitas sajaukšanas vārsts, kas nodrošinās zemāku temperatūru siltās grīdas kontūrā un nepieciešams papildus sūknis, kas nodrošinās cirkulāciju pēc 3 gaitas vārsta....

Apkure

Vai ziemas periodā ar siltajām grīdām iespējams apsildīt visu dzīvokli?
Labdien!
Vēlos dzīvoklī ierīkot elektriskā paklāja siltās grīdas. Vai ziemas periodā ar tām iespējams apsildīt visu dzīvokli? Tas ir 46m2 liels.
Atbild:
Andrejs Garders, valdes loceklis
Labdien! Parasti var, bet jāveic siltuma zudumu aprēķins un jāpārliecinās, ka uzstādītās siltās grīdas jauda ir lielāka par maksimālajiem siltuma zudumiem. Elektriskā siltuma cena ir trīs reizes lielāka par Rīgas siltuma cenu: Elektrība ap 160 EUR/MWh, RS = ap 50 EUR/MWh.

Apkure

Ar ko aizpildīt sienās spraugu starp gāzbetonu un ķieģeļu apšuvumu dzīvojamajai mājai?
Labdien! Ar kādām putām efektīgāk aizpildīt spraugu sienās starp gāzbetonu un ķieģeļu apšuvumu dzīvojamajai mājai?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Mājai sienas vidū jāaiztaisa izveidotā gaisa šķirkārta ar ekovati, minerālvati beramā veidā. Ja ir vēlme pēc putām, tad var izmantot aminoplasta putas, kas ir izgatavotas ar minimālu blīvumu, ļoti irdenas, nosacīti elpojošas.

Siltināšana

Ar ko no grīdas noņemt lipīgu lineļļas produkta kārtu?
Labdien! Dēļu grīda tika noklāta ar līdzekli uz lineļļas bāzes (ražots Rīgā). Pēc 24 stundām netika noņemta liekā eļļa, kā rakstīts instrukcijā. Un tagad tā nav vienkārši noslaukāma un līp pie apaviem. Ko darīt? Ar ko noņemt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tā kā nav zināms, kas šis ir par līdzekli, ir jāeksperimentē. Jāņem jebkurš organisks šķīdinātājs (acetons, terpentīns) un jāmazgā grīda. Viss, kas saistīts ar lineļļu, ar spēku jāierīvē virsmā ar īsu, sarainu otu. Mazgājot jālieto respirators un cimdi, jāatver visi logi.

Būvķīmija

Vai, siltinot mūra māju no iekšpuses, drīkst izmantot putuplastu kā siltināmo materiālu?
Labdien! Vai, siltinot mūra māju no iekšpuses, drīkst izmantot putuplastu kā siltināmo materiālu, vai sienas nepelēs?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja māja biezā kārtā nosiltināta ar putuplastu, tiek panākts, ka nekādi mitruma un siltuma apmaiņas procesi starp ārpusi un telpu nenotiek. Tas nozīmē, ka telpā uzkrājas mitrums, tāpēc būtu jānodrošinās ar mākslīgo ventilāciju, gaisa kondicionēšanu, jonizēšanu. Izmantojot putuplastu kā siltināmo materiālu tikai tāpēc, ka viņš ir lēts, tiks zaudēts uz izolācijas un gaisa uzlabošanas kvalitātes pasākumiem. Putuplasts sadaloties veido kancerogēnus sabrukšanas produktus, kas uzkrāsies telpā.

Siltināšana

Vai drīkst pārkrāsot griestu tapetes?
Sveiki!

Vēlos atjaunot griestus, bet negribas daudz ieguldīt. Šobrīd uz griestiem ir biezās tapetes, kuras no kamīna ventilācijas ir kļuvušas mazliet pelēkas. Labprāt griestus vienkārši pārkrāsotu, tapetes nenoņemot. Vai tā drīkst darīt un kādu krāsu un papildus materiālus Jūs ieteiktu?
Atbild:
Arvo Biķernieks
Labdien! Ja tapetes nav paredzētas krāsošanai - nedrīkst!

Apdare

Kā aizpildīt šķirbu starp "Jotul" krāsniņas caurulēm?
Labdien! "Jotul" krāsniņai izeja ir apaļa konusa caurule 120 mm, bet 90 grādu līkumam diametrs ir 120,2 mm, tātad – par lielu. Ko starpā var iespiest? Citai nerūsējošai caurules līkumam diametrs ir 11,8 mm – par mazu, ko darīt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tā ir ļoti karsta vieta, tāpēc jāizmanto tas, ko varētu ievietot starpā kā izolācijas materiālu, kas izstaro augstu temperatūru. Varētu lietot oglekļa fibru, pītu oglekļa auklu kopā ar uguns cementu. Noziežot caurules galu, uztinot virsū oglekļa diegu vai audumu ļoti plānā kārtiņā, un atkal uzziežot uguns cementu, var salipināt caurules kopā un panākt blīvu saikni. Nebūtu vēlams izmantot azbestu.

Krāsnis

Kā pareizāk siltināt mājas pamatus?
Labdien! Kā pareizāk būtu jāsiltina mājas pamati? Māja ir aptuveni 100 gadus veca. Mājas pamati ir no akmeņiem, ķieģeļu gabaliem, pamati ir nelīdzeni, vietām izdrupuši, ar lielām spraugām. Zem puses mājas atrodas pagrabs.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Šādus pamatus siltināt no ārpuses ir nelietderīgi, tāpēc, ja ir iespējams, pagraba daļā jāsiltina no iekšpuses, izveidojot jaunas grīdas. Horizontālās hidroizolācijas līmenī no putupolistirola jāveido riņķī apejošu siltumizolācijas kārtu, kas strādātu ne tikai kā siltumizolācija, bet arī no ārpuses nelaistu iekšā mitrumu.

Siltināšana

Kāpēc, pēc pirmā stāva izkurināšanas, otrajā stāvā jūtama ķieģeļu smaka?
Labdien! Sakiet, lūdzu, kādēļ divstāvu mājā tad, kad pilnīgi izkurināta pirmā stāva mūra krāsns un tiek aizšauts šīberis - otrajā stāvā (kur nav kurināts un arī ir mūra krāsns) pamazām jūtama arvien spēcīgāka ķieģeļu smaka (tas nav tvans) un otrā stāvā tāpēc visu nakti jātur šīberis vaļā! Skurstenis abiem dzīvokļiem ir viens, krāsnis tikai daļēji uzmūrētas viena virs otras, un regulāri profesionāls skursteņslauķis iztīra visu.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Katrā kamīnā notiek izdegšanas process, kā rezultātā arī māls var izdalīt smakas. Pamazām otrais stāvs uzsilst, paceļas temperatūra un spiediens, un caur mikro spraugām rodas iespēja iekšējai atmosfērai parādīties telpās. Otro stāvu var oderēt pa jaunu ar keramiskajām caurulēm, vai arī, otro stāvu izmantojot ļoti regulāri, var gaidīt, kad "izdegs" piemaisījumi....

Apkure

Ko darīt, lai padziļinātu un nosiltinātu pamatus?
Labdien! Māja celta 70-ajos gados. 140 kvadrātmetru liela divstāvu māja, koka stāvbūve, kas apmūrēta ar baltajiem ķieģeļiem, māja uzkalniņā. Apakšā mālsmilts, šobrīd neapdzīvota.
Pamati lentveida, kopējais augstums 70 cm , bet zem zemes 50 cm zemākajā vietā tikai 30 cm. Dažās vietās tie jau ieplaisājuši. Saprotami, ka ir par seklu. Kādus variantus Jūs ieteiktu, lai padziļinātu un nosiltinātu pamatus? Vai der keramzīta bloki?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vajadzētu pakāpeniski atsegt mājas pamatus (ne vairāk par kādiem 3m) un siltināt šo starpu ar putupolistirola plāksnēm. Pēc tam aizbērt ar keramzīta granulām, apmēram 0,5m biezu kārtu. Ja plaisas ir ļoti mazas, tad, ja tiks uzlabots grunts un pamatu kontakts ar siltumizolācijas materiālu, tām nevajadzētu iet tālāk.

Siltināšana

Kāpēc, ieslēdzot tvaika nosūcēju virtuvē vai ventilāciju vannas istabā, pa Jotul krāsniņu sāk iet ārā dūmi?
Labdien! Privātmājā, ieslēdzot tvaika nosūcēju virtuvē vai ventilāciju vannas istabā, pa Jotul krāsniņu sāk iet ārā dūmi (ja kurina). Ja nekurina, tad plūst ārā gaiss un kvēpu smaka, tāda sajūta kā vējš pūš skurstenī. Ventilācijai ir savi skursteņi atsevišķi, bet Jotul savs uz jumta. Attālums starp tiem kšdi trīs metri. Paldies, varbūt varat kaut ko ieteikt - kāpēc tā notiek un kā to novērst?
Atbild:
V.Untāls.Krāšņu podnieks
Labdien! Izskatās, ieslēdzot kādu nosūces ventilatoru, telpā rodas gaisa retinājums, kas rada gaisa plūsmu otrā virzienā caur skursteni. Svaigā gaisa pieplūde nekompensē izplūstošā gaisa daudzumu. Jums jāierīko papildus āra gaisa pieplūde.
Atbild:
Guntars
Labdien! Tas tāpēc, ka Jums nav svaigā gaisa pieplūdes telpās. Vienkāršākais risinājums ir izveidot svaigā gaisa pieplūdes vārstus ārsienās vai logos. Kā pagaidu risinājums - pirms ieslēgt ventilāciju, pavērt kādu no logiem vēdināšanas režīmā....

Kamīnkrāsnis

Vai tiešām radiatori nav jāliek zem logiem?
Labdien! Radio dzirdēju, ka mūsdienās radiatori vairs nav jānovieto zem logiem, jo jaunie pakešu logi esot ļoti hermētiski. Vai tiešām radiatorus prātīgi likt citur?
Atbild:
Kaspars Zihmanis - logu ražošanas tehnologs
Labdien! Radiatori zem loga ir klasiski pareizs telpas un loga apsildes princips. Protams, radiatorus var novietot arī citur, taču tad jāraugās, lai siltums pietiekoši apsildītu logu virsmu. Ja tas nenotiks, uz logiem noteikti regulāri būs kondensāts.

Apkure

Kad labāk mainīt logus - ziemā vai vasarā?
Labdien!
Kad labāk mainīt logus - ziemā vai vasarā? Šeit domāju par to, vai gaisa temperatūra neietekmē kādus procesus!
Atbild:
Kaspars Zihmanis - logu ražošanas tehnologs
Labdien! Logus var mainīt jebkurā gadalaikā. Galvenais jāatceras, ka ziemā, īpaši aukstos apstākļos, tas būs grūtāk. Tad ir jāizmanto speciālas "ziemas" putas, ja logu siltumizolāciju nodrošina ar celtniecības putām. Tāpat līmējot ārējās un iekšējās montāžas lentas jāseko, vai līme lielā aukstumā veic savas funkcijas - t.i. līp. Tāpat, logus mainot ziemā, tiek pamatīgi pazemināta gaisa temperatūra telpās. Taču ziemas periodā, kad nav celtniecības sezona, logu tirgotāji piedāvā īpaši zemas cenas saviem...
Atbild:
Jolanta Pura
Labdien! Arī ziemā ir iespējams kvalitatīvi iemontēt logus, ja izvēlas pareizos materiālus atbilstoši aukstam laikam. Piemēram, ziemas montāžas putas un hermētiķi!...

Logi un durvis

Cik svarīgi ir lietot tvaiku izolējošās un elpojošās logu montāžas lentas?
Labdien! Cik tas ir svarīgi, vai varbūt pat obligāti – lietot iekšpusē tvaiku izolējošās un ārpusē elpojošās logu montāžas lentas, montējot jaunu PVC logu ķieģeļu sienā? Būvmateriālu veikalā man ieteica lietot SOUDAL FLEKSI FOAM GUN zilās montāžas putas (elastīgas) un tad nevajag lietot logu montāžas lentas. Citos gadījumos, kad lieto parastās montāžas putas vai blīvē ar linu lentu logu montāžas lentas esot jālieto obligāti.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Loga montāžas vietā, nobeidzot visus spraugas nodrīvēšanas darbus, iekšpusē to nolīmē ar tvaiku izolējošo lenti. Ja tiek izmantotas minētās montāžas putas, tad nevaru iedomāties, ko mēs liksim ārpusē, jo tur jāliek tāda lente, kas ir līdzīga difūzijas plēvei. Kas nelaiž iekšā mitrumu, bet brīvi laiž ārā sakrājušos kondensātu ūdens tvaika veidā. Iekšpuses tvaiku izolācijas lente neko nelaiž nekādā virzienā.

Logi un durvis

Vai tiešām, lai nojauktu durvju aili, ir jābūt apliecinājuma kartei?
Labdien!

Ir tāda situācija. Divistabu dzīvoklis, caurstaigājama istaba, "hruščovka". Uz caurstaigājamo istabu ir liela durvju aile pēc projekta un istabu atdalīja no koridora durvis un no virtuves durvis.

Taisot remontu, nojaucām šīs durvju ailes. Plānā uzrādītas kā nenesošas sienas, bet reāli tur bija finiera dēlis, nevis siena virs durvīm.

Vienai kaimiņienei nepatika troksnis no remonta, tāpēc sāka sūdzēties visās iespejamajās iestādēs, tai skaitā Būvvaldē.

Būvinstektors atnāca skatīties dzīvokli un, izvērtējot situāciju, uzrakstīja atzinumā, ka tika nojauktas divas nenesošas starpsienas, tādēļ tika uzlikts sods, jo netika noformēta apliecinājuma karte.

Jautājums - vai tiešām, lai nojauktu durvju aili, ir jābūt apliecinājuma kartei? Un vai tiešām 150eur sods ir atbilstošs? Jo mēs šīs durvju ailes nojaucām neapzinoties, ka šai darbībai vajadzīga būvatļauja.

Vai ir jēga rakstīt apelāciju un lūgt, lai šo lietu izskata vēlreiz?
Atbild:
Aivars Mauriņš, būvprojekta vadītājs
Labdien! Jā, pēc vecā, kā arī pēc jaunā Būvlikuma Jums, arī nojaucot starpsienas, ir jāsaskaņo apliecinājuma karte Būvvaldē, jo tiek mainīts telpu plānojums. Tāpēc, lai būtu viss likumīgi, tas tomēr Jums ir jāizdara....

Būvkonstrukciju projektēšana, celtniecība, remontdarbi

Kā aizdarīt plaisas kanalizācijas čuguna savienojumā?
Labdien! 80-tajos gados celta daudzdzīvokļu māja, 2/3 stāvs. Vannas istabā ir saplaisājis kanalizācijas stāvvada čuguna savienojums. Divas plaisas pat 5 mm. Sametināt nevar, jo netiek klāt un salīmēt neizdodas. Ko Jūs ieteiktu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Noteikti jāsauc speciālisti, lai šo lietu apskata. Uzreiz momentā nekas nenotiks, bet var parādīties smakas un ar laiku parādīties sabrukšanas momenti. Ja plaisas nevar salīmēt, tad var aizpildīt ar Vincents Polyline Superpluss cementu. Sajaucot kopā, iegūst tumši zilu, zobu pastai līdzīgu masu, kuru ar kādu pagarinātāju var iespiest iekšā spraugās. Šis materiāls izturēs un veidos ūdensnecaurlaidīgu savienojumu.

Inženierkomunikācijas

Ar ko labāk gruntēt sienu pirms apmetuma uzklāšanas?
Labdien! Esam māju noarmējuši un vēlamies likt dekoratīvo apmetumu. Ar ko labāk gruntēt pirms apmetuma uzklāšanas? Dzirdēts ir par kvarca graudiem, bet kas būtu labāk?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja viss darīts pakāpeniski un nekādu pārtraukumu nav bijis, tad var likt virsū dekoratīvo apmetumu. Nekādas īpašas gruntis nav nepieciešamas. Ja pēc stiegrošanas pagājušas vairākas nedēļas, tad jāliek virsū pucgrunts un tikai tad dekoratīvais apmetums. Kvarca graudi ir labi, tomēr tas ir ļoti dārgs risinājums.

Apdare

Vai korē vēja plēvei un kondensācijas plēvei jābūt pārgrieztai?
Labdien! Sakiet lūdzu, vai metāla jumtam (valcprofils) korē vēja plēvei un kondensācijas plēvei jābūt pārgrieztai (nesavienotai) vai arī, klājot plēves pāri korei, tās var atstāt viengabalainas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja ir valcprofils, tad kondensācijas plēve faktiski nav vajadzīga. Tvaikizolācijas plēvi ar antikondensācijas pamatni izmanto tad, ja jumta segmateriāls sastāv no atsevišķiem gabaliņiem – dakstiņiem, metāla plāksnēm ar skrūvēm. Pietiek tikai ar vienu spraugu šim valcprofila jumtam. Ja tomēr uz valfprofila ir izveidotas divas plēves (aiz metāla seko gaisa sprauga, tvaikizolācija ar antikondensāta pamatni, tad gaisa sprauga un tad vēja plēve, zem kuras ir siltumizolācijas materiāls), tad pirmā...

Siltumizolācija