abc.lv skaitļos

Lietotāji online72
Aktīvie uzņēmumi25218
Nozares raksti1283
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Vai šāds siltinājums no iekšpuses un nākotnē arī no ārpuses būtu pareizs, lai koka konstrukcijai netiktu nodarīts kaitējums?
Labdien! Jautājums par esošas koka karkasa mājas siltināšanu. Ēkā caur sienām pamatīgi zūd siltums. Ņemot vērā finanšu iespējas, šobrīd ir doma ēku siltināt no iekšpuses kopā ar katras telpas remontu, un nākotnē veikt papildus siltināšanu no ārpuses. Vai šāds risinājums siltinājumam no iekšpuses būtu pareizs – uz sienas dēļu klāja pretvēja plēve, minerālvate 100 mm starp riģipša karkasa konstrukciju, tvaika izolācija un riģipsis?

Nākotnē plānots ēku siltināt arī no ārpuses ar vati, kurai vēlāk tiktu uzklāts dekoratīvais apmetums. Jautājums - vai šādā gadījumā siltinājums no iekšpuses un nākotnē arī no ārpuses būtu pareizs, lai koka konstrukcijai netiktu nodarīts kaitējums?
Mājā šobrīd ir koka karkass, kas piepildīts ar skaidu / kaļķu maisījumu, un karkass no abām pusēm apšūts ar koka dēļiem, kas apmests ar apmetumu uz māla bāzes (sarkanīgs un drupens).

Sākotnēji apsvēru iespēju iekšējo dēļu klāju demontēt, izkasīt skaidu maisījumu ārā un piepildīt karkasu ar vati, bet secināju, ka dēļu apšuvums starpsienās ir caurejošs – dēļi visā garumā iet cauri vairākām telpām, kas to demontāžu pamatīgi apgrūtina, jo ēka ir apdzīvota.
Atbild:
Armands Loļa, SIA KALO BŪVE valdes loceklis
Labdien! No iekšpuses nav ieteicams siltināt biezāku slāni kā 50mm, citādi ir apdraudētas koka konstrukcijas. Pievienoju saiti no PAROC datu bāzes, kur ir aprakstīts un attēlots Jūsu gadījums. http://www.paroc.lv/risinajumi-izstradajumi/risinajumi/sienas/koka-karkasa-sienas-renovacija...

Siltināšana

Kā no ārpuses nosiltināt guļbūvi?
Labdien! Vēlos no ārpuses nosiltināt guļbūvi, kas celta 1928.gadā. Bojātie guļbaļķi ir samainīti. Kāds būtu labākais variants?
Atbild:
Armands Loļa, SIA KALO BŪVE valdes loceklis
Labdien! No ārpuses koka ēkas labāk ir siltināt ar ventilējamās fasādes siltināšanas pricipu, kas shematiski un tekstuāli ir aprakstīts PAROC datu bāzē. http://www.paroc.lv/risinajumi-izstradajumi/risinajumi/sienas/koka-karkasa-sienas-renovacija...

Siltumizolācija

Ko būvniecības inženierzinātnes speciālisti dara pēc studiju beigšanas?
Labdien!
Interesējos par studijām RTU (būvniecības inženierzinātne) un vēlējos noskaidrot, ko tieši šie speciālisti dara pēc studiju beigšanas?
Atbild:
Abc.lv redakcija
Labdien! Speciālista darba specifika atkarīga no profesijas, tātad no izvēlētās RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes studiju programmas. Programmā "Būvniecība" var iegūt grādu būvniecībā un inženiera kvalifikāciju būvniecībā, kas nodrošina specializāciju būvinženiera, ēku konstrukciju būvinženiera, ēku būvinženiera un būvniecības tehnologa profesijā. Kā vēsta Profesiju apraksta katalogs, Būvinženieris organizē un vada būvniecības procesu, sākot ar projekta izstrādi un tā...

Visi jautājumi (FORUMS)

Ar ko, lai nosiltina ūdens caurules iekšā kāpņu telpā?
Labdien! Lūdzu, pasakiet, ar ko lai nosiltina ūdens caurules iekšā kāpņu telpā? Tā tiek kurināta, bet caurules sasalst.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Var izolēt ar gatavām, mīkstām vai cietām, siltumizolācijas čaulām. Ir arī speciāli mikroporu apvalciņi, kurus var aplikt caurulēm apkārt. Vēl var nodrošināt, ka šajā caurulē ūdens kustās. Ūdens cirkulācija novērsīs šo problēmu.

Siltināšana

Kā pareizi nosiltināt aukstu grīdu?
Labdien! Ziemas laikā no grīdas nāk pamatīgs aukstums. Ko darīt, kā pareizi nosiltināt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Nekādas siltināšanas no pagraba puses! Jāatsedz un jānotīra visa grīdas pamatne. Tā ir jāsiltina ar plānām, 2cm biezām putupoliuretāna plāksnēm, kurām no abām pusēm ir atstarojošs materiāls (folija segums) vai ekstrodētu putupolistirolu, ne vairāk par 5cm biezu šādu kārtu virs aukstās grīdas. Tad virs tās veido vairākslāņu konstrukciju: mitrumizturīgs rīģipsis, grīdas rīģipsis, parkets vai kāds cits grīdas segums.

Grīdas

Kā labot sienas spraugas?
Labdien! Esmu iegādājies aptuveni simtgadīgu sarkano ķieģeļu māju. Mājas sienas ir vietumis ieplaisājušas, bet visas plaisas izskatās radušās no nosēšanās ļoti sen. Sienu profils ir plakaniski likts ķieģelis ārpusē, gaisa sprauga un stateniski likts ķieģelis iekšpusē. Kādi varianti būtu sienu spraugu labošanai? Šobrīd domāju aiztaisīt visas spraugas ar parastu būvjavu, bet par siltināšanu nav nekādas skaidrības. Negribu siltināt no iekšpuses, jo mūris bija apšūts ar rīģipsi, zem kura bija spēcīgs pelējums.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Domāju, ja plaisāšana vairāk skar mājas pakšus, tuvu pie ārējiem mājas stūriem. Galvenais izraisītājs varētu būt ūdens notece brīvā gaitā. Sēšanās plaisas veidojas tad, ja pārplīst pamats un sēžas. Tad būtu vertikālas plaisas, kas var aiziet slīpi. Tātad, varētu ierīkot kārtīgu ūdens noteci, kur ūdens teknes ieplūst pazemē. Spraugu vietas var aizšpaktelēt un nosiltināt gaisa spraugu (ar ekovati, piemēram) starp ķieģeļiem un pamatsienu. Ja izveidojas pietiekama siltumizolācijas kārta, tad neko...

Siltināšana

Kā pareizāk būvēt vistu māju?
Labdien! Iecerēts būvēt laukos vistu māju. Kā pareizāk būvēt sienas un pamatus, lai caur tiem neiekļūst grauzēji, un lai ziemas mēnešos nebūtu auksti?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vistu māja ir tāda pati parasta māja. Būs sienas, aiz sienām sāksies pamatu konstrukcija un iedziļinājums vai cokols un pamati. Jāveido betona pamati un cokols, virs tā jāliek virsū horizontālā hidroizolācija un tālāk ieteiktu metāla konstrukciju. Ārējā apšuve var būt arī koka konstrukcija. Metāla skārds ir izturīgs, arī pret dažādiem grauzējiem. Ja ir iespējams, iesaku ņemt industriālus siltumizolācijas sienu paneļus (kas ir gatavi) ar putupolistirola vai akmens vates pildījumu, kuriem no abām...

Būvmateriāli

Kā siltināt skaidbetona un koka statņu stāvus?
Labdien! Kāds būtu vēlamākais siltināšanas variants skaidbetona (36 cm) sienām pamata stāvam un koka statņu otrajam stāvam (15 cm), kurš pārsegts ar šīfera divslīpju jumtu uz kailām spārēm?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Viss atkarīgs no tā, cik šī skaidbetona kārta ir spējīga turēt iekšā savā masā stiprinājumus. Ja stiprinājumi ir iespējami, tad nav nekādu problēmu. No ārpuses liek virsū cietu akmens vati (10 cm), kuru līmē ar līmjavu apkārt pa perimetru katram gabaliņam un pa vidu vēl liek krustiņu, un to pielīmē un nofiksē. Kad kādas divas trīs kārtas tādas uztaisītas, tad pēc divām dienām ar dībeļiem viņu piedībeļo. Sliktāk, ja nevar nostiprināt. Tad, pirmkārt, varu ieteikt veidot vertikālas koka ribas un pēc tam tās...

Siltināšana

Kā rīkoties, ja grīdas pabērums ir nosēdies?
Labdien! 100-gadīga vienstāvu koka māja ar ķieģeļu apšuvumu. Nepieciešams mainīt grīdu, jo tā staigā. Noraujot dažus dēļus, atklājās, ka pabērums ir nosēdies un lāgām nav pamata. Kā rīkoties? Pabērums – izdedži zem dzeltenās smilts.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jāveido jauna grīdas konstrukcija. Jāizņem ārā grīda, jāatstāj tikai izdedži, kuri jāpapildina ar keramzītu. Viss jāpaceļ uz augšu un beidzamo kārtu līdz dēļiem apmēram 5 – 10 cm ieklāj ar ekovati vai minerālvati (šis gan ir sliktāks variants, jo tad virsū jāliek vēl plēve). Ja liek ekovati, tad jāatstāj apmēram 1 cm līdz dēļiem, jo tie vēl nedaudz sēdīsies. Ar to visas vēdināšanas lūkas tiek aizdrīvētas, un vēdināšanu veidoj starp pagrīdi un istabu. Pie grīdas līstēm jābūt gaisa izplūdei.

Grīdas

Kā labāk apstrādāt fasādes dēļus?
Labdien!
Vasarā plānojam apšūt māju ar fasādes dēļiem.
Jautājums ir par dēļu tālāko apstrādi - vai tos labāk krāsot, vai apstrādāt ar impregnējamo materiālu? Kurš no šiem veidiem labāk saglabās dēļu apšuvumu? Paldies!
Atbild:
Sandis Simsons, PATA KOKMATERIĀLI Dreiliņu veikala vadītājs
Labdien! Gan krāsošana, gan impregnēšana ir efektīvas. Tomēr apšuvuma dēļus iesakām labāk krāsot, jo krāsa satur dēli aizsargājošas vielas. Bez tam dēlim ar zāģētu virsmu būs efektīvāka aizsardzība, jo krāsa šādā dēlī iesūcas dziļāk kā ēvelētā vai slīpētā virsmā. Pirmo krāsas kārtu iesakām krāsot pirms dēļu montāžas pie fasādes - tas nodrošinās aizsardzību vietās, kurām vairs nevar piekļūt pēc montāžas (spunde, plakne, kas pārklājas pēc montāžas). PATA KOKMATERIĀLI piedāvā ne tikai plašu apdares dēļu klāstu,...

Būvķīmija

Kā apturēt sienas plaisāšanu?
Labdien! Man ir divstāvu māja, kurā otrais stāvs netiek apdzīvots. Uzkāpu otrajā stāvā un pamanīju, ka sienā, kurā iebūvēts ķieģeļu skurstenis, gar skursteni ir plaisas, kuras iet arī pa daļu sienas, apmēram 45 grādu leņķī, līdz pat spārēm. Kā apturēt plaisāšanu? Sienas no keramzīta blokiem. Plaisa ap 1 mm plata.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Sienai, kas veidota no keramzīta blokiem, būtu jābeidzas ar spriegumus izlīdzinošu dzelzsbetona joslu. Baidos, ka šīs joslas nav, labākajā gadījumā uz keramzīta sienas atrodas mūrlata. Uz tās tālāk ir jumta konstrukcija. Sienā iebūvēts arī skurstenis. Jumta konstrukcija, uzņemot sniega slodzi, sadala savu kustība uz leju un ārpusi. Tas nozīmē, ka parādās šīs plaisas, kas signalizē, ka sienas netur. Nestspēja ir par mazu, vēja un sniega slodze – par lielu. Risinājums – jāveic pārbūve, jāatslogo...

Būvkonstrukciju projektēšana

Kāda materiāla flīzes labāk izvēlēties vannas istabai?
Labdien! Vēlos dzīvoklī veikt remontu un vannas istabā izbūvēt silto grīdu un ieklāt flīzes. Siltā grīda būs elektriska. Kāda materiāla flīzes labāk izvēlēties?
Atbild:
Andrejs Veslopolovs Sia Kerama Baltics mazumtirdzniecības vadītājs
Labdien! Var izmantot gan akmens masas flīzes, gan keramiskās flīzes. Akmens masas flīzes lēnāk uzsilst, bet ilgāk turēs siltumu. Keramiskās flīzes ātrāk uzsils, bet arī atdzišana būs ātrāka....

Grīdas

No kāda materiāla labāk celt māju?
Labdien! No kāda materiāla labāk celt māju: no Fibo blokiem, kurus var nesiltināt, vai no keramzīta blokiem? Kā tad pareizi veikt siltināšanu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Fibo bloki bez siltināšanas Latvijas apstākļos netiek ne piedāvāti, ne ražoti. Fibo bloks, kuru varētu nesiltināt, būtu aptuveni 1,20 m platumā. Latvijas klimatiskajos apstākļos Fibo bloki ir siltināmi, un Fibo 3 priekš sienām ir brīnišķīgs materiāls, kas prasa apmēram 12,5 – 15 cm akmens vati no ārpuses, bet šī kombinācija ir lieliska. Keramzīta bloki ir kaut kas analoģisks Fibo blokiem, tikai šajā gadījumā nav lielu poru betons, bet ir vieglais betons. Tas satur smiltis, ko nesatur Fibo bloki. Arī...

Būvmateriāli

Kā pareizāk "iekonservēt" skursteni?
Labdien! Man ir mūra ēka, kurai ārsienu stūrī ir skurstenis ar divām cukām. Apkure tiks organizēta centralizēti, tādēļ skurstenis savu funkciju vairs neveiks. Tomēr nojaukt negribas - ja nu tomēr noder? Kā to pareizāk "iekonservēt" ? Vai piebērt ar keramzītu vai ekovati?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tur nekāda nojaukšana neiznāks, jo tad būs jāārda jau sienas konstrukcija. Divas cukas ir vesela bagātība, kad ir iespēja kaut ko pieslēgt ventilācijai vai vilkmei, kā arī kādu apsildes ierīci. Skursteni noteikti vajag saglabāt. Ja tas darbotos, tad ir zināmas grūtības, jo tas atrodas daļēji ārā un daļēji iekšpusē. Radīsies temperatūru starpība, kas veidos kondensātu un var parādīties dažādi brīnumi. Lai tas nebūtu, skurstenis jāsiltina. Ja siltina no ārpuses, tad viss ir kārtībā un praktiski nekas...

Krāsnis

Ko darīt, ja tek skurstenis?
Labdien! Skurstenis tek (melns, smakojošs šķidrums). Pirmais stāvs apdzīvots, otrajā stāvā daļā pilnīgs ārs, nav nekāda aizsega. Vai tur vaina? Ko darīt? Kā uzlabot situāciju, kad ārā sola -20? Sildām māju ar bulerijana tipa krāsniņu.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tā ir mazjaudīga, ekonomiska krāsniņa, kas uzsilda gaisu un pūš to telpās. Krāsniņa pilnībā nesadedzina degšanas produktus, tā ir bagātīgi pilna ar darvas iztvaikojumiem. Ejot pa dūmu traktu uz āru, tie uzsēžas uz dūmvada samērā vēsajām sieniņām un kondensējas, tāpēc veidojas šis melnais šķidrums. Izejot pirmo stāvu, kas šīs dūmu gāzes vēl ir pietiekami karstas, sasniedzot otro stāvu, tās pilnībā atdziest un tālāk par otro stāvu tās neiziet. Tas nozīmē, ka skurstenī augšā aiziet tikai visvieglākās...

Krāsnis

Ko darīt, ja skurstenis piems iekurināšanas dzen iekšā auksto gaisu?
Labdien! Nesen daudzdzīvokļu mājā gar ārējo sienu izveidoju siltināto metāla dūmvadu, vilkme ļoti laba, tikai bieži ,un it īpaši šajā aukstajā laikā, pirms iekurināšanas skurstenis veic pretēju funkciju, dzen iekšā auksto gaisu. Pat pēc kurināšanas, kamēr plīts vēl silta, jāpaspēj aizvērt šīberi, savādāk pilna istaba ar dūmiem. Pirms šī skursteņa dūmi tika laisti dzīvokļa ventilācijas cukā un nebija šādu problēmu. Skursteņa apakšējā galā atrodas aptuveni 15cm noņemama daļa, lai varētu veikt skursteņa tīrīšanu, kura nav nosiltināta. Varbūt varat ieteikt, ko var darīt?
Atbild:
V.Untāls,krāšņu podnieks
Labdien! 1.Noblīvējiet vai aizveriet ventilācijas restes. 2.Pamēģiniet, atverot gaisa pieplūdi caur durvīm vai logu. 3.Varbūt kaut kas nebūt mainās, iepūšot cita virziena vējam. Pieņemu, ka skursteņa garums ir par mazu.

Apkure

Kāds ir labākais nosiltināšanas veids šādai grīdai?
Labdien!
Mājai ir aukstā pagrīde (zem spundētu dēļu grīdas 0,5m brīva vieta līdz izdedžu kārtai, zem kuras grunts, ēkas pamatos ventilācijas atveres. Kura atrodas vienā līmenī ar izdedžiem), ziemā grīda ir auksta un vēlos to kaut kādā veidā nosiltināt.
Noņemta dēļu grīda. Un grīdas sijas atrodas uz lieliem akmeņiem.
Vēlētos uzzināt labāko nosiltināšanas veidu!
Atbild:
Uldis
Labdien, Vai Jūs lūdzu varētu atsūtīt kādu bildi uz e-pastu? E-pasts: info@e-jump.lv...

Siltināšana

Vai ir normāli, ka cita dzīvokļa caurules ir manā dzīvoklī ? Ko darīt, lai no tām atbrīvotos?
Labdien!

Nesen iegādājos dzīvokli un uzsāku kosmētisko remontu. Pēc tam, kad noņēmām piekaramos griestus vannas istabā, ieraudzījām, ka griestos ir "caurums", pa kuru var redzēt kaut kādas metāla konstrukcijas. No šī cauruma ir arī caurule, kas acīmredzot ir no dušas/vannas augšējam dzīvoklim, tā iet cauri manai vannas istabai.

Jautājumi:
1) Vai ir normāli, ka cita dzīvokļa caurules ir manā dzīvoklī ? Ja nē, tad ko man darīt, lai no tām atbrīvotos?

2) Izskatās, ka apkārt šai caurulei nav apmetuma (iemesls man nav zināms - vai nobira pats/ bija ūdens noplūde.). Tādā gadījumā, vai nevajag sataisīt griestus atbilstoši kādām prasībām, lai tie neuzgāžas man kādā brīdī virsū? Un kas ir atbildīgs par to - es, augšējie kaimiņi vai apsaimniekotājs? Kas var noteikt vai un kā ir jālabo šis caurums ?

Tā ir pirms kara māja, kas būvēta no kokiem un ir ar apmetumu.
Atbild:
Aivars Mauriņš, būvinženieris, eksperts
Labdien! Iepazīstoties ar Jūsu problēmām, varu atbildēt sekojoši: 1. Pirmskara projektos tā var būt, ka pie stāvvadiem pieslēgumi veidoti apakšējo stāvu līmenī zem griestiem. Lai atbrīvotos no šāda veida pieslēguma, varētu risināt šo jautājumu ar kaimiņu kopīgi vai pat ar visu stāvu dzīvokļu īpašniekiem, veicot esošo inženierkomunikāciju pārbūvi. 2. Jāsaprot vai nav veikti komunikāciju nomaiņas darbi, kā rezultātā radušies apmetuma nobirumi no skaliņu apmetuma griestiem.Ja nav, tad...

Namu apsaimniekošana

Vai āra grilu mūrēt no šamota ķieģeļiem?
Labdien! Ir doma uzmūrēt āra grilu, kaut ko apmēram šādu https://www.pinterest.com/pin/37858453095284046/.Jautājums radās par ķieģelu izvēli augšējai daļai, kur ir saskarsme ar liesmu. Vai mūrēt no šamota ķieģeļiem? Kā šamota ķieģeļi uzvedās āra apstākļos? Nesaplaisās pie pirmā sala mitrumā? Vai arī šamota ķieģeļi ir par skarbu šādam pielietojumam un pietiktu ar parastiem dūmvadu apdares ķieģeļiem?
Atbild:
V.Untāls,krāšņu podnieks
Labdien! Kurtuves iekšu mūrē ar šamota ķieģeļiem. Šamota ķieģeļi nekur netiek samūrēti ar ārpusē apmūrētiem labāk dūmvada ķieģeļiem. Virs dūmvada liekams jumtiņš, lai šamota ķieģeļi ir sausumā.

Kamīnkrāsnis

Ar kādu līmi var ielīmēt stiklu kamīna durvīs?
Labdien! Ar kādu līmi var ielīmēt stiklu kamīna durvīs?
Atbild:
Arvo Biķernieks
Labdien! Stikls jālīmē ar speciālu hermētiķi. Gan hermētiķis, gan virve blīvēšanai ir nopērkami jebkurā lielā būvmateriālu veikalā (Krastmalas Depo noteikti ir). Prasiet pārdevējiem. Arvo....

Kamīni

Ko darīt, ja istabā ož pēc ēdiena, kad kaimiņi gatavo?
Labdien! Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā. Vienā no istabām ļoti uzmacīgi jūtama ēdiena smarža, kad kaimiņi gatavo. Pieļauju, ka pa kādām spraugām sienās vai grīdā smarža tiek cauri. Ko darīt?
Atbild:
Kaspars Dzeguze, būvinženieris
Labdien! Ja problēma ir tikai telpu savstarpējā blīvumā nevis kopējā ventilācijas sistēmā, tad varat izmantot MAPEI MAPEFLEX AC4 akrilu, ar ko noblīvēt neblīvās vietas sienās. Akrilu pēc tam var nokrāsot sienas tonī un materiāls spēj pagarināties līdz 10%. Tehnisko lapu atradīsiet: http://www.velvemst.lv/uploads/mapeflex_ac4.pdf...

Ventilācija

Kā nosiltināt grīdu?
Labdien!
Mājai ir aukstā pagrīde (zem spundētu dēļu grīdas 0,4m brīva vieta līdz izdedžu kārtai, zem kuras ir smiltis, grunts, ēkas pamatos ventilācijas atveres), ziemā grīda ir auksta un vēlos to kaut kādā veidā nosiltināt.
Noņemt dēļu grīdu nav iespējams, tādēļ vēlos uzzināt kādu risinājumu.
Varbūt pagrīdi piepūst ar ekovati?
Varbūt uz dēļu grīdas uzklāt celtniecības korķi un pēc tam putuplēvi, laminātu?
Varbūt uz dēļu grīdas Pepi-reflect un tad laminātu?
Bet varbūt ir kāds cits pareizs risinājums?
Atbild:
Arvo Biķernieks
Labdien! Protams, ka var siltinājuma pīrāgu veidot arī virs dēļu klāja. Tomēr, labāk būtu izmantot telpu zem tā. Jūsu gadījumā problēma ir hidroizolācija, kuru nav iespējams paklāt zem izdedžiem. Ja ir iespējams izņemt dažus dēļus, un kvalitatīvi ieklāt hidroizolāciju virs izdedžiem, tad droši varētu siltināt er ekovati, kas, manuprāt, ir labākais risinājums šajā gadījumā. Veiksmi vēlot, Arvo Biķernieks....

Siltināšana

Kā jāveido betona grīda, lai uz tās varētu ierīkot apsildes sistēmu - elektrisko paklājiņu?
Labdien! Kā jāveido betona grīda, lai uz tās varētu ierīkot apsildes sistēmu - elektrisko paklājiņu? Kādas kārtas jāklāj? Kā grīdas segumu plānots izvēlēties flīzes. Tā ir pirmā stāva grīda vannasistabā.
Atbild:
Abc.lv redakcija
Labdien! Par elektriskās siltās grīdas ierīkošanu uz betona pamatnes varat lasīt šeit - http://www.abc.lv/article/ka-uz-betona-pamatnes-ierikot-silto-gridu/

Apkure

Vai šāds risinājums nodrošinās siltuma saglabāšanu iekštelpā?
Labdien! Plānoju esošā kaltē ierīkot vistu kūti. Jautājums ir pa ārsienas pīrāgu. Plānoju ekonomijas vārdā to ierīkot šādi: ārsiena no skārda, tad 25 cm keramzīts, plēve, osb plātne. Vai tas nodrošinās siltuma saglabāšanu iekštelpā? Varbūt varat ieteikt citu ekonomisku variantu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja caur keramzīta slāni ies gaiss, tad tas vairs neturēs siltumu. Vajadzētu skārdam likt priekšā mīksto kokšķiedras plāksni, kartona plāksni vai difūzijas plēvi un ar atstarpi 2 - 3cm likt keramzītu. Tālāk to plēvi nevajag, jo sāks svīst sienas. OSB plāksne varētu palikt viena pati....

Siltināšana