abc.lv skaitļos

Lietotāji online48
Aktīvie uzņēmumi25218
Nozares raksti1283
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Vai iespējams atjaunot jumta krāsojumu?
Labdien! Man mājai apmēram 20 gadu atpakaļ ir uzlikts "Libanon" jumts, it kā pēc nolietojuma būtu jumts jāmaina, jo krāsa ir nolietojusies, bet vai nav iespējas krāsu atjaunot, lai nebūtu šīs lielās izmaksas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Domāju, ka var atļauties darīt šādi. Klāt virsū sintētisku krāsvielu, kura būtu ūdens izturīga. Klāt ieteiktu pielikt klāt Vincents Polyline universālo līmi "Super" un ļoti smalkas, maltas smiltis, arī pigmentu. Tad var mēģināt atjaunot jumta krāsu uz kādiem septiņiem vai astoņiem gadiem. Ja ne visas kārtas, tad pirmā noteikti jākrāso ar smidzinātāju, citādi veidosies gaisa ieslēgumi.

Krāsas

Kā pareizi siltināt pusotra ķieģeļa sienu no iekšpuses ar vati un reģipsi?
Labdien! Kā pareizi siltināt pusotra ķieģeļa sienu no iekšpuses ar vati un reģipsi? Saprotu, ka tas nav labākais risinājums, bet no ārpuses nav iespējams. Vai jālieto plēve?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vati liek virsū uz sienas, ko obligāti nosedz ar tvaika izolācijas plēvi. Tad veido atstarpi starp šo plēvi un reģipsi no 5mm līdz 10mm, lai neveidotos pelējuma smaka. Ja var, tad labāk siltināt ar mīkstajām kokšķiedru plāksnēm vairākās kārtās, bet tad tas varētu sanākt ekonomiski neizdevīgi. Var likt plānu kokšķiedras plāksni pie sienas, ar viegliem alumīnija profiliem veido starpkārtu vismaz 10cm platumā, priekšā atkal kokšķiedras plāksne, bet tukšo vidu piepūš ar ekovati. Tā būtu ideāla...

Siltināšana

Kādas vainas varētu atklāties pildrežģu mājas ekspluatācijā?
Labdien! Lēnām briestam savas mājas būvniecībai. Patreiz lūkojamies firmas Līvas grupas "Liveko" mājai! Cena pat it kā ir ļoti laba. Internetā izpētītās atsauksmes ir pozitīvas. Kādas vainas varētu atklāties šādas pildrežģu mājas ekspluatācijā, vai tāda māja vispār ir mūsu platuma grādiem? Vai tomēr vajadzētu skatīties citā virzienā?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Šie modeļi galvenokārt balstās uz koka konstrukcijām. Tā ir perspektīva māja, kurai, protams, arī ir savas problēmas. Galvenās no tām ir ventilācija bēniņu vietā, arī apšuve. Visas problēmas ir aprunājamas, kuras var novērst, pasūtot māju.

Būvkonstrukciju projektēšana

Kā pareizi pievienoties pamatiem, ja esošai mājai jāpiebūvē klāt blakus jauni pamati?
Labdien! Kā pareizi pievienoties pamatiem, ja esošai mājai jāpiebūvē klāt blakus jauni pamati, atsevišķa ēka, katlumāja?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Latvijas apstākļos piebūves netiek cieši mehāniski sasaistītas kopā ar pamatni. Ir jāveido divi pamati, kas savstarpēji ir atdalīti. Ja nav citu materiālu, tad vismaz trīs četras kārtas ruberoīda. Ja ir citi, tad var likt iekšā ekstrodētu putupolistirolu, lai šie divi pamati slīdētu viens gar otru. Arī sienas slīd viena gar otru.

Būvmateriāli

Vai metāla dekoratīvos vārtus nepieciešams kaut kā īpaši kopt?
Labdien! Nesen uzstādīti dekoratīvie metāla vārti. Vai tos nepieciešams kaut kā īpaši kopt?
Atbild:
Aivars Oleksāns Kalējs
Labvakar! Ja Jūsu vārti ir pirms krāsošanas cinkoti un tie ir krāsoti ar kvalitatīvu krāsu, tie nav jākopj nekā īpaši. Ja tie uzstādīti vietā, kur uz tiem nokļūst smiltis, vārtus var mazgāt ar auto šampūniem. Ja tie nav cinkoti, tad vēlams to kopšanai izmantot ūdeni atgrūdošu auto ķīmiju....
Atbild:
Guntis Kalsnavs, SIA
Labdien! Metāla vārti, ja to karkass ir pietiekoši stingrs, kalpos ilgi, bet jāpievērš uzmanība metāla virsmas pārklājumam, kas kalpo kā aizsardzība pret koroziju (rūsu). Ja metāls ir karsti cinkots, tad rūsa to neskars, bet, ja tikai nokrāsots, tad rūsas parādīšanās ir laika jautājums. Lai no tā izvairītos, vēlams ceļu nekaisīt ar sāli, kā arī neļaut žogam un vārtiem 'ieaugt' sniega kupenās. Ja tomēr metāls sāk rūsēt, pareizi būtu rūsu neslēpt zem nākamā krāsas slāņa, bet attīrīt ar rokas elektroinstrumentu un...

Metālizstrādājumi

Kā atjaunot koka grīdu?
Labdien! Nopirkām dzīvokli ar mīksto grīdas segumu viesistabā. Gribējām to atjaunot, tāpēc noņēmām, bet, izrādās, ka zem tā - koka grīda. Par mīksto grīdas segumu vairs nedomājam, gribam atjaunot veco koka grīdu. Kā to labāk izdarīt? Vai tas paveicams pašrocīgi vai jāpieaicina profesionālis? Paldies!
Atbild:
Sandis Simsons, PATA KOKMATERIĀLI Dreiliņu veikala vadītājs
Labdien! Kad noņemts mīkstais grīdas segums, ir nepieciešams saprast, kā saglabājušies vecie grīdas dēļi,- vai vērts tos atjaunot vai labāk tomēr ieklāt jaunu koka dēļu grīdu. Ja, staigājot pa veco grīdu, jūtams, ka dēļi lokās vai iesēžas, tas nozīmē, ka ir nepieciešams mainīt lāgas zem tās. Taču, ja šo problēmu nav un nepieciešams atjaunot tikai vizuālo izskatu, tad jāsāk ar grīdas slīpēšanu. Jānoslīpē pilnībā visi vecās krāsas, lakas slāņi, līdz redzams dabīgais koks. Nākamā darbība ir gruntēšana, pēc kuras...

Grīdas

Vai ir kādi noteikumi, kas nosaka, cik tālu no durvju malas ir jābūt rokturim?
Sveicināti! Vai ir kādi noteikumi, kas nosaka, cik tālu no durvju malas ir jābūt rokturim? Runa ir par daudzdzīvokļu mājas sekcijas metāla ārdurvīm, ar kurām jau daudzi ir dabūjuši pa pieri, jo rokturis atrodas vismaz 20 cm attālumā no malas. Paldies!
Atbild:
Kaspars Zihmanis - logu ražošanas tehnologs
Labdien! Šeit īsti nav saprotama Jūsu situācija. Roktura novietojumu durvju plaknē parasti nosaka atslēgas konstrukcija. Parasti koka un PVC durvīm rokturis (tā ass centrs) no vērtnes vertikālās malas atrodas no 60 - 100 mm attālumā, atkarībā no vērtnes profila un atslēgas tipa. Savukārt roktura izvirzījums no vērtnes plaknes parasti arī ir no 60 - 100 mm, tas arī ir atkarīgs no roktura konstrukcijas. Kāda ir Jūsu situācija - grūti komentēt. Ar kādu noteiktu standartu, kurā precīzi noteikta roktura atrašanās...

Būvmateriāli

Kā būtu iespējams atjaunot un reizē siltināt šādus pamatus?
Labdien!
Dzīvoju sen celtā mājā un radusies problēma ar ēkas pamatiem.
Tie ir tikai 0.5 m dziļumā, ~0.45 m platumā, sastāv no lieliem laukakmeņiem pamatā un betonas masas, kas sadrupusi. Pamati atrodas uz māla. Vietām siena pie pamatiem krietni apdrupusi. Ēkas sienas ir skaidbetona ar cementa kārtu - 0.4 m, mājai sēžoties, iespējams, pamatu sekluma dēļ tajās izveidojušās palielas 3-5 mm plaisas.
Kā būtu iespējams atjaunot un reizē siltināt šādus pamatus?
Atbild:
Kaspars Dzeguze, būvinženieris
Labdien! Risinājums: - Starpa akmeņiem iztīra šuve; - Nomazgā ar augstspiediena sūkni; - Ja ir piekļuve pamatiem no abām pusēm, tad plaisas norobežo ar LAMPOCEM un plaisās injicē STABILCEM; - Pamatus apmet ar NIVOPLAN PLUS, kam ūdens daļēji aizstāts ar PLANICRETE piedevu; - Pamatiem izveido vertikālo hidroizolāciju ar IDROSILEX PRONTO vai MAPELASTIC; - Ar līmjavu pielīmē siltumizolāciju. Tehniskās lapas atradīsiet www.velvemst.lv. Ja rodas jautājumi, zvaniet 67460990....

Siltināšana

Vai var siltināt māju ar putām (vai citu materiālu) sienu spraugās?
Labdien! Silikāta ķieģeļu daudzdzīvokļu māja. Vai var siltināt māju ar putām (vai citu materiālu) sienu spraugās? Ja var, tad kāds varētu būt efekts tādam pasākumam?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jā, šādam nolūkam putu materiālu var lietot. Tikai jāatceras, ka šis materiāls ar kaut ko ir jānosedz, lai pie tā nekļūtu klāt ultravioletais starojums. Tas sezonas laikā putas saēd.

Būvmateriāli

Kāds būtu "pīrāgs" kūts grīdai?
Labdien! Gribu betonēt kūtī grīdu. Kāds būtu "pīrāgs"? Kad izmēzu mēslus, tiku līdz mālam, bet tad sāka nākt pēc lietus iekšā ūdens. Ir pieejami daudz akmeņu, vai tos var kaut kur izmantot?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Virs māla kārtas pamatnē var likt akmeņus un tad izveidot keramzītbetona grīdu. Lopiņiem tas būtu labākais variants.

Grīdas

Kā rīkoties, ja cinkotā skārda jumts ir norūsējis?
Labdien! Cinkotā skārda jumts pirms 25 gadiem krāsots ar pulvera krāsu. Ar ko krāsu atšķaidīja – neatceros, tagad jumts ir norūsējis. Kā rīkoties un ar ko krāsot?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jumts jātīra ar saspiestu gaisu vai ūdens strūklu. Virsmu ieteicams apstrādāt ar zviedru produktu "Isotrol Grunts". Ja tas nav pieejams, tad jāņem jebkurš inhibitors, piemēram, Vincents Polyline "Rust Off", jāuzklāj uz tīrītā vai mazgātā un nožāvētā klāja. Tas pārveidos rūsu citā savienojumā, metāls iegūs tumši zilgani melnu krāsu un pēc tam jumtu var krāsot ar jebkuru ūdens izturīgu āra krāsu.

Būvķīmija

Vai pelējums uz paneļa varētu būt no tā, ka panelī ir ūdens?
Labdien! Pēdējais stāvs, paneļu pārsegums, salaiduma vietā (stūris) gar ārsienu veidojas pelējums uz paneļa. Vai tas varētu būt no tā, ka panelī ir ūdens, jo kādreiz tecēja jumts, vai arī nav gaisa maiņas, jo ir ielikti pakešu logi (plastmasas)?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Šāds panelis pie labas ventilācijas varētu atdot ūdeni apmēram divu gadu laikā, bet ieliktie pakešu logu samazina telpas ventilēšanas iespēju. Vismaz vienā pakešu logā uz istabu jāieliek ventilācijas restītes. Tās nodrošinās brīvu gaisa apmaiņu un mitruma principiem.

Būvmateriāli

Kā nosiltināt skaidbetona celtu ēku (kūtiņu)?
Labdien! Kā nosiltināt skaidbetona celtu ēku (kūtiņu)? Vajadzīgs no ārpuses, jo no iekšpuses vairāk telpu samazināt nevar.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vajadzētu veidot riņķī veidni 20 cm atstatumā no ārsienas skaidu sienas. Veidojot grīdiņu horizontālās hidroizolācijas līmenī, piepildīt veidni ar ekovati. Tad iegūtu šo 20 cm siltinājuma materiālu no ārpuses. Veidne paliks mūžīga, to varēs apšūt vai nokrāsot. Šādā veidā ar dažiem, caurejošiem, retiem dībeļiem šo konstrukciju var dabūt klāt. Šīs pūles atkrīt tad, ja ir blīvs skaidbetons, kurā var stabili stiprināt dībeļus.

Siltināšana

Vai vannas istabai pirms silto grīdu izbūves betona grīdai būtu nepieciešams uzklāt hidroizolāciju?
Labdien! Gribēju jautāt – vai vannas istabai pirms silto grīdu izbūves (zem putuplasta, uz kura izvietotas grīdas apsildes caurules) betona grīdai būtu nepieciešams uzklāt hidroizolāciju (ja jā, tad kādu)? Vai arī var iztikt ar hidroizolāciju virs grīdas siltināšanas slāņa?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Pareizi būtu bijis jau pašā sākumā virs šķembām likt plēvi, un tad likt betonu. Ja tas nav izdarīts, tad augšā kaut ko klāt virsū nav nekādas nepieciešamības. Tālāk seko siltumizolācijas materiāls, kas pats par sevi jau ir laba hidroizolācija. Tālāk iet cauruļu materiāls, betons un augšpusītē var likt smērējamu hidroizolāciju.

Apkure

Vai tas ir labs risinājums?
Labdien! Mums paredzēts renovēt vecu guļbaļķu māju. Iekšdarbos plānots noņemt visu apmetumu, noslīpēt baļķus ,noeļļot ar lineļļu, aizdrīvēt guļbaļku sadures ar linu materiālu. Ārpusē plānots veidot statņus100 mm x 60 mm ik pēc 600 mm. Ņemot vērā to, ka vecā būve nav līmenī, tad pēc statņu izveides veidosies nevienāda siltumizolācija: lejā 100 mm augšā aptuveni 150 mm. Arhitekts iesaka likt 100 mm Rocwool vai Paroc vati un ķīli piepūst ar tās pašas firmas beramo vati. Vai tas ir labs risinājums?
Vai nebūtu prātīgi izvēlēties tomēr tikai beramo vati un varbūt labāk Eko vati? Vai šis biezums – 150 mm guļbaļķis /nedaudz pabojājies, vietām trunējis un 100 mm vate ir pietiekami, lai nodrošinātu vajadzīgo siltumpretestību pēc normatīviem un būtu silta māja dzīvošanai? Virsū domāts likt vēja barjeras plēvi /Jutadasch85/, bet varbūt labāk kokšķiedru plāksni Isopllat 12 vai 25 mm? Pa virsu ventilācijas latas un vertikāli apšuvums ar neēvelētiem dēļiem /apzāģis/ trīnītī. Logi būs jauni no līmēta koka, pakešu tipa.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Labi, ja no ārpuses liek akmens vati. Ķīli var piepūst ar akmens vati vai ekovati, to arī visu var veidot no ekovates, bet domāju, ka no akmens vates var veidot arī šo piepūšamo daļu. Ja to ir ļoti grūti izdarīt, tad akmens vati var jaukt kopā ar eko vati, ja ekovate paliek iekšpusē. Tā nodrošinās vislabāko sasaisti starp koku un akmens vati. No ārpuses var iztikt arī ar ekovati, bet tad tai vajadzēs apšūt mīksto kokšķiedru slāni, ko vajadzētu arī apmest. Vietās, kur negrib saglabāt atbrīvotās guļbaļķu sadures...

Būvmateriāli

Vai, siltinot grīdu, nepieciešams starp dēļiem un vati lietot kādu plēvi?
Labdien! Siltinu pirmā stāva grīdu. Starp lagām esmu ieklājis minerālvati, tālāk likšu retinātus dēļus un uz tiem OSB vai reģipsi. Vai nepieciešams starp dēļiem un vati lietot kādu plēvi, un vai nepieciešams atstāt vēdināmas šķirbas gar sienām? Kādu plēvi lietot, ja tāda nepieciešama? Vai tad, ja uzliks polietilēna plēvi, lāgas nesāks pūt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Labi, ja no ārpuses liek akmens vati. Ķīli var piepūst ar akmens vati vai ekovati, to arī visu var veidot no ekovates, bet domāju, ka no akmens vates var veidot arī šo piepūšamo daļu. Ja to ir ļoti grūti izdarīt, tad akmens vati var jaukt kopā ar eko vati, ja ekovate paliek iekšpusē. Tā nodrošinās vislabāko sasaisti starp koku un akmens vati. No ārpuses var iztikt arī ar ekovati, bet tad tai vajadzēs apšūt mīksto kokšķiedru slāni, ko vajadzētu arī apmest. Vietās, kur negrib saglabāt atbrīvotās guļbaļķu sadures...

Siltināšana

Kā pareizi nosiltināt griestus?
Labdien! Kā pareizi nosiltināt griestus? Guļbaļķu māja, aukstie bēniņi, griesti sastāv no 4 cm dēļiem, virs kuriem uzbērtas skaidas. No iekšpuses griestus likšu ar reģipsi, jo ir šķībi.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Skaidas nav labākais variants. Pirmkārt, tās vajadzētu piesūcināt kalcija hlorīda vai alumīnija sulfāta šķīdumā, lai skaidas neitralizētu visas organiskās vielas un tās kļūtu trupei nepieejamas. Tātad mitrumā neveidotos trupes pazīmes. Tad sausas skaidas jauc vēl kopā ar dzēstu pulverveida kaļķi, un tās kārtām ieklāj augšējā pārsegumā. Īpaši efektīvas skaidas nav. Uz to klājumu vajadzētu vēl uzrullēt ruļļveida akmens vati 5 cm biezumā vienā klājumā. Pagriežot pa 90 grādiem pretējā virzienā vēl 5 cm...

Siltināšana

Kā secīgi ieklāt garāžas grīdu?
Labdien! Vēlos garāžai nomainīt koka grīdu, jo gan esošie dēļi, gan brusas ir sapuvuši. Kā secīgi tā būtu ieklājama? Garāža atrodas zemā vietā.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vecā grīda ir jānoņem un jāveido jauna grīdas pamatne. Tā ir jābetonē un jāveido pēc iespējas augstāk. Ideālā gadījumā betona kārtai vajadzētu būt grunts līmenī, nevis bedrē. Pēc betona var taisīt koka grīdu no retiem dēļiem. Ja grib atstāt tikai betonu, tad tas ir jākrāso, citādi mitrums nāks uz augšu.

Koka grīdas

Varbūt kaut kur ir iespējams piegriezt tērauda caurules?
Labdien!
Priekš iebūvētā skapja nepieciešams piegriezt tērauda caurules. Kāds būtu lētākais veids, kā to izdarīt, jo nepieciešams apgriezt tikai divas caurules, tādēļ negribu pirkt speciālus instrumentus? Varbūt kaut kur to ir iespējams izdarīt? Veikalā?
Atbild:
Arvo Biķernieks, SIA AB Saimnieks valdes priekšsēdētājs
Labdien! Veikalā Depo Krasta ielā ir iespējams iegādāties un nogriezt caurules vajadzīgajā izmērā. Ja tās ir iegādātas, tad jebkurā metāla apstrādes darbnīcā noteikti var sarunāt. Un, ja visi striķi trūkst, var zvanīt man - 22120077. Arvo....

Metālizstrādājumi

Vai mitruma problēma labojama pašu spēkiem?
Labdien! 2006.gada mājas dzīvoklim (ēnas pusē) nāk mitrums telpā no balkona/terases. Mitruma rezultātā nolobās sienas krāsa (platībā līdz puskvadrātmetram), kā arī mitrums bojā grīdas laminātu un parketu. Vai šāda nepilnība ir labojama pašu spēkiem? Vai kļūda ir pielaista būvniecībā un nav labojama? Nākotnē tas izraisīs nopietnu apdraudējumu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tas ir standarta gadījums. Tā ir balkona tipa terase un ļoti iespējams, ka, nezinot specifiku, tā vēl ir siltināta. Nepareizi slīpumi, siltinājums, kurā rodas kondensāts un kurš, iespējams, notek uz mājas pusi, rada aprakstīto problēmu. Tas ir labojams un veicams pašu spēkiem, atsedzot ārējo terases daļu. Var veidot īpašas salaiduma vietas ar ēku, lai mitrums nāktu laukā, nevis ieplūstu telpās.

Ventilācija

Vai "kupola" tipa ģimenes māja ir piemērota dzīvošanai arī ziemas apstākļos Vidzemes augstienē?
Labdien! Vai "kupola" tipa ģimenes māja ir piemērota dzīvošanai arī ziemas apstākļos Vidzemes augstienē?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tīri no ģeometrijas un fizikas likumiem, tā ir ļoti efektīva virsma, līdz ar to arī siltinājuma robeža ir mazāka. Šāda forma ir iespējama arī ziemas apstākļos. Visas problēmas veidosies no jumta ventilēšanas iespējām.

Arhitektūra

Kādu siltināšanas materiālu izvēlēties māla kleķa mājai?
Labdien! Kādu siltināšanas materiālu Jūs ieteiktu māla kleķa mājai (sienas biezums 55 cm, māja ir gandrīz 150 gadus veca)? Pirms vairāk nekā 20 gadiem sienas no iekšpuses ir apšūtas ar rīģipsi, kurš šobrīd no mitruma jau drūp. Siltināšanu bijām plānojuši no iekšpuses.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Mani nedaudz satrauc, ka minētais rīģipsis šobrīd jau ir drūpošs, tomēr tas nav no mitruma, bet no māla deformācijām, jo šis materiāls kustās, tātad rīģipsis tiek plēsts. Māla kleķis nodrošina temperatūras stabilitāti, tāpēc cilvēkam pietiek iekšpusē veidot īpašu koka karkasu, kuru var apšūt vai iešūt iekšā mīkstās kokšķiedras plāksnes vai ekovati. Tad ārējā māla čaula ir uzņēmēja, bet iekšpusē ir stabila, silta koka konstrukcija, apšūta ar apdares materiālu.

Siltināšana

Kā labāk siltināt guļbaļķu māju?
Labdien! Veca māja no guļbaļķiem, apsista ar pusspundes dēļiem. Ziemā ir auksti. Kā labāk siltināt? Gribu no ārpuses, lai būtu smuki. Doma ir šāda (bet nezinu, vai pareiza): ar vati, vēja plēvi un ar pusapaļiem dēļiem apšūt uz pusspundi?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Doma ir laba un pareiza. Aiz vēja plēves un pusapaļajiem dēļiem jāatstāj gaisa sprauga 3 cm, jo gaisa kustībai ir jābūt. Citādi konstrukcijā radīsies mitrums.

Siltināšana

Kāpēc, kurinot kamīnu, virtuvē pa ventilāciju nāk dūmi?
Labdien! Problēma tāda, ka, kurinot kamīnu (mūrēts, ar cukām un mūrīti), virtuvē pa ventilāciju nāk dūmi, tikai ļoti retos gadījumos nenāk. Citreiz pietiek ieslēgt tikai ventilāciju un viss ok, citos gadījumos jāatver arī paketnieks uz ventilāciju, bet ir gadījumi, kad jātura logs vaļā, ziemā nav diez ko patīkami. Skurstenis ar ventilāciju ir kopējs, pa vidu starpsiena. Kurinot citas krāsnis bez kamīna, dūmus iekšā nesit. Paldies!
Atbild:
V.Untāls, krāšņu podnieks
Labdien! Telpā rodas zemāks gaisa spiediens nekā ārā, un dūmi tiek iesūkti no skursteņa augšas ventilācijas kanālā. 1.Jāpaceļ dūmu kanāla skursteņa daļa augstāk, lai dūmi nevarētu ieskriet ventilācijas kanālā. 2.Var aizlīmēt virtuves ventilācijas restes ciet un ventilāciju ierīkot citur, piemēram, sienā, bēniņos.

Krāsnis

Kādu siltināšanas veidu izvēlēties šāda veida mājai?
Labdien! Jautājums par mājas siltināšanu. Māja ir koka stāvbūve, kas apšūta ar baltiem silikāta ķieģeļiem. Starp koka sienām un ķieģeļiem ir gaisa sprauga aptuveni 5 cm. Kādu siltināšanas veidu izvēlēties šāda veida mājai? Vēlams no ārpuses, lai nesamazinātu iekšējo platību un nebūtu jāplēš nost rīģipsis.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vispirms jāaizpilda gaisa sprauga ar zem spiediena iepūstu ekovati vai Rigiper 035. Tālāk parasti vienu ziemu gaida un tad nosaka, cik biezu vajadzētu to kārtu, ko uzstrādāt no ārpuses. Bet var arī neturēt šo vienu ziemu un siltināt no ārpuses uzreiz – nekas par daudz siltināts nevar būt. No ārpuses uzstrādā virsū akmens vati. Uz tās vai nu vēja plēve, gaisa sprauga un apšuves materiāls, vai arī uz līmjava, tīkliņš, dekoratīvais apmetums un krāsojums.

Koka paneļu mājas