abc.lv skaitļos

Lietotāji online40
Aktīvie uzņēmumi25217
Nozares raksti1284
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Vai mīkstās kokšķiedru plāksnes, kuras var izmantot siltināšanai, ir līdzvērtīgas siltināšanai ar vati?
Labdien! Vai mīkstās kokšķiedru plāksnes, kuras var izmantot siltināšanai, ir līdzvērtīgas siltināšanai ar vati? Siltinot no iekšpuses tiktu nošauti divi zaķi ar vienu šāvienu – silta siena un nav nepieciešams papildus veidot karkasu un apšūt ar ģipškartona loksnēm. Cik biezas kokšķiedru plāksnes atbilst 100 mm akmens vates slānim? Šuves starp šīm plāksnēm apstrādā ar sietiņu un špakteli? Vai šīs plāksnes mitruma un temperatūras iespaidā nestaigā un šuves neplaisā? Vai šādas plāksnes var izmantot arī gāzbetona ēkas siltināšanai no ārpuses, ja paredzēts dekoratīvais apmetums?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Var veidot arī karkasu un pildīt ar mīkstajām kokšķiedras plāksnēm. Ārsiena nedrīkst būt ar neventilējamiem tukšumiem. Tātad, ja mēs veidojam no iekšpuses siltinājumu un veidojam kaut kādu karkasu, tas nebūtu labi. Bet īpašas vajadzības veidot karkasu – nav. Kokšķiedru plāksnes ir ar dažādiem rādītājiem, vidēji pēc siltumtehniskām īpašībām tās zaudē akmens vatei 150:100. Kokšķiedras plāksnes vajadzētu apmēram par trešdaļu vairāk, bet tas ir atkarīgs no konkrētiem materiāliem. Šuves starp šīm...

Būvmateriāli

Vai, saīsinot stāvbūvi, vajag atļauju no pagasta pārvaldes?
Labdien! Gribu saīsināt stāvbūvi uz pusi, jo vienā galā izjukuši pamati un sapuvuši baļķi. Vēlos uzbūvēt jaunu sienu no texoblock 600-200-250, pēc tam siltināt ar 50 mm putoplastu. Vai vajag atļauju no pagasta pārvaldes? Dzīvoju Dāviņu pagastā Bauskas novadā.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Dažādos pagastos ir dažādi noteikumi. Jāiet uz pagasta valdi pie būvinspektora vai būvlietu daļas vadītāja un jāziņo tas, ko gribat darīt. Ja Jums to atļauj, tad pajautās skici. Tā kā tiks saīsināti telpu apmēri, tie ir jāfiksē. Pēc atļaujas saņemšanas izdarīsiet darbus un pēc tam būs jāsauc ārējās inventarizācijas lietas veicēji un jāaizpilda jauns apsekojums. Texoblock ir gāzbetons, un tas šajā gadījumā nebūtu labākais materiāls, jo viss jau ir no koka. Gala siena varētu būt no gāzbetona, bet tad to...

Būvkonstrukciju projektēšana

Vai jāmaina skaitītājs, kas mēdz apstāties?
Labdien! Vasarā mainīti ūdens skaitītāji, tomēr virtuves aukstā ūdens skaitītājs mēdz apstāties. Zvanījām uzstādītājiem, viņi teica, ka tā kādreiz varot notikt, ja ieķēries kāds gruzis - lai pasitot pa skaitītāju. Tā arī izdarījām un skaitītājs atsāka griezties, tomēr nedēļas sākumā vienas dienas liekā tās apstājās trīs reizes. Tikām galā ar ieteikto "pasišanu", tomēr vai šāds skaitītājs nebūtu jāmaina?
Atbild:
Andrejs Garders, valdes loceklis
Labdien! Kā jebkura bojāta ierīce, arī šī būtu jāmaina. Pirms skaitītāja gan derētu uzlikt filtru.

Inženierkomunikācijas

Kāpēc radiatoram pie ārsienas, apakšējā pusē, ir kanāls uz āra gaisu?
Labdien! Kāds efekts un vai tas ir vajadzīgs - radiatoram, kas uzstādīts pie ārsienas, apakšējā pusē ir kanāls uz āra gaisu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Bija daži ēku projekti, kuros mēģināja veidot sienās dabisko ventilāciju, kas varētu veikt gaisa procesa apmaiņas tieši virs radiatoriem, kas it kā samazinātu siltuma zudumus. Uzskatu, ka tas ir neizpētīts jautājums un tāpat vien veidot caurumus sienās nav racionāli. Ja ir nepieciešams veidot gaisa pieplūdi, ir Aereco ventilācijas restītes, kas darbojas uz ķīmiskas plastmasas principa, kas atveras un aizveras automātiski. Tas ir daudz efektīvāk.

Apkure

Cik dziļu un platu vajag keramzīta joslu mājas pamatiem?
Labdien! Mājai lentveida pamati 55 cm zem zemes, no ārpuses nosiltinājām ar zilo putuplastu 5 cm, tālāk doma piebērt keramzītu, bet cik dziļi un cik platu joslu vajadzētu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! 55cm zem zemes lentveida pamati nav īpaši droši, vidēji jārēķina 85 – 90cm. Pietiek ar 10cm platu keramzīta joslu. Var izveidot dēļu vai saplākšņa norobežojumu, piebērt ar keramzītu, pēc tam ar grunti, izņemt viņu ārā, sapludināt kopā vai atstāt to koku turpat iekšā – tam nav lielas nozīmes. Keramzīts vajadzīgs tikai tāpēc, lai lielos aukstumos grunts, kas pieguļ pie pamatu sienas, nesaistītos ar sienu kopā. Šajā gadījumā šeit ir granulēts materiāls, kas nekādā gadījumā nevar piesalt pie sienas.

Siltināšana

No kā dzīvoklī rodas pastiprināts mitrums?
Labdien! Mums dzīvoklī (dzīvojam daudzstāvu mājas 1.stāvā) jau vairāku gadu garumā ir problēmas ar mitrumu - aizsvīst logi, ir mitrums un pelējums. Esam ierīkojuši pretējās sienās ventilācijas caurumus, taču tie situāciju nerisina, stūrus zem tapetēm esam apstrādājuši ar smērēm u.tml. Vai varētu līdzēt Aereco ventilācijas sistēmas iebūvēšana pakešu logos? Baidos, ka tas var nebūt efektīvi un beigās ar daudzajiem risinājumiem ziemā var būt pārāk auksts. Vai ir zināmi speciālisti, kuri var noteikt iemeslus šādam pastiprinātam mitrumam un kādi varētu būt risinājumi? Blakus dzīvokļos šādas problēmas nav (dzīvoklis atrodas ēkas vidū - nav stūra dzīvoklis).
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vai nu pagrabā zem dzīvokļa ir kāds mitruma avots, vai arī dzīvoklī no ikdienas aktivitātēm rodas milzīgs mitruma pieplūdums. Ja ir vēl interese par ļoti siltu, tad, ja telpās tiek uzturēta ļoti augsta temperatūra, var parādīties šie papildus elementi. Diemžēl nekas labāks par ventilāciju pagaidām nav izdomāts, tāpēc Aereco ventilācija ir obligāta. Nevajag no tās baidīties, jo pa ziemu to var aiztaisīt ciet. Ja liekas, ka ziemā ir par vēsu, jāpārbauda ēkas ventilācijas cuku darbības efektivitāte, vai...

Ventilācija

Kādas blīvgumijas jāpērk pakešu logiem?
Labdien! Dzīvoklim pakešu logi. Jūtams, ka no tiem pūš vējš un ziemā nāk vēsums. Konstatējām, ka logu blīvgumijas ir ļoti cietas un logs tāpēc pilnīgi nenoslēdzas. Kādas gumijas jāpērk vietā un vai varam paši tās apmainīt, ja daļa blīvgumijas iestrādāta tādā kā nelielā gropītē?
Atbild:
Kaspars Zihmanis - logu ražošanas tehnologs
Labdien! Blīvgumijas paši nomainīt Jūs varat. Jums tikai būtu jāzina kāda profila (ražotāja) PVC logs ir Jūsu dzīvoklī. Ja tas nav zināms, tad atliek vienīgi mēģināt pielāgot citu ražotāju blīvgumiju esošajam logam. Es ieteiktu, ar nelielu vecās blīvgumijas gabaliņu, doties uz kādu PVC logu ražotni, un tur mēģināt nopirkt vajadzīgās formas blīvgumiju.

Logi un durvis

Vai var likt metāla valcprofilu uzreiz uz vecā šindeļu seguma, nedemontējot to?
Labdien! Bitumena šindeļu jumtam ir jau 17 gadi, ir radušies caurumi sateknē utt. Vai var likt metāla valcprofilu uzreiz uz vecā šindeļu seguma, nedemontējot to? Ņemot vērā, ka zem osb un latojuma ir pretkondensāta plēve, un arī ventilācijas sprauga ir ievērota, neredzu īpašus šķēršļus (skārda parapetu izbūves mezglos, skārds arī ir tiešā kontaktā ar bituma materiāliem). Tomēr interesē Jūsu viedoklis.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Darīt var, bet jāievēro daži noteikumi. Veco šindeļu jumtu izmanto kā hidroizolācijas kārtu. Pie jumta kastes gaiss nāk iekšā un iet zem šīs esošā jumta konstrukcijas osb, kur noteikti vajadzētu būt arī difūzijas plēvei, un tā viņš aiziet līdz korei un tur izplūst. Šķērsvirzienā liekam latas, tādā pašā virzienā kā spāres, un liekam vēl virsū latas un valcprofilu. Apakšā parādīsies gaisa sprauga, pa kuru varēs kustēties gaiss starp metālu un esošo jumtu, un esošais jumts elpos ar jau iepriekš nodrošināto...

Būvmateriāli

Cik lielai spraugai jābūt korē, ventilējamam jumtam, kur jumta segums saiet kopā no abām pusēm?
Labdien! Cik lielai spraugai jābūt korē, ventilējamam jumtam, kur jumta segums saiet kopā no abām pusēm? Vai ventilējamam jumtam obligāti jāliek apaļā kore, vai var likt arī plakano? Vai nepieciešams korē, uz jumta seguma, līmēt ventilācijas lenti, kas domāta, sniega, putnu un insektu aizsardzībai? Vai tas būtiski nesamazina gaisa caurplūdi?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Visiem jumti, lielākoties, kas palikuši mantojumā no vecākiem laikiem, nav sprauga korē. Viņiem ir plakanais trīsstūrveida nosegums, un tas iedrošina taisīt tāpat arī turpmāk. Ja jumts ir ventilējams, tad gaiss ieiet pie jumta kastē, un nāk ārā korē. Šai spraugai jābūt obligāti, un tai jābūt tik lielai, lai vīrietis tajā varētu ielikt roku un pirkstu gali būtu redzami, apmēram 2 – 3,5cm. Starp spārēm atrodas kores latas, vai nu divas vai viena, starp viņām ir gaisa sprauga. Virsū klāj apaļu vai kantainu (nav...

Ventilācija

Kā atbrīvoties no celmiem?
Labdien! Vai ir kāds līdzeklis koksnes ātrākai satrūdēšanai? Rokot celmus, ienāca prātā, varbūt var vieglāk atbrīvoties no nevajadzīgiem celmiem?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Celmu piesūcina ar degošu šķidrumu līdz pašam mazākajam zariņam, un pēc tam vienkārši aizdedzina. Viņš 24h laikā pilnībā sadeg līdz mazākajam galiņam. Protams, tas jādara uzmanīgi un dedzināšanas process jāveic zem kontroles.

Būvķīmija

Vai aitas vilna kaut kā īpaši jāapstrādā pirms siltināšanas?
Labdien! Tiek būvēta neliela koka karkasa māja un radās doma kā siltinājumu izmantot aitas vilnu, jo ir pieejama par izdevīgu cenu. Plānotais pīrāgs, skatoties no iekšpuses: reģipsis, kokšķiedras plāksne 25 mm, aitas vilnas siltinājums 20 cm, kokšķiedras plāksne 25 mm, apmetums. Vai vilna būtu kā īpaši jāapstrādā/jāmazgā, vai var tādu kā no aitas - neapstrādātu pildīt sienās?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tādi siltinājumi ir. Pīrāgs ir ļoti interesants. Vilna varētu būt īpaši nepresēta, bet tā ir obligāti jāmazgā. Citādi tas var atmaksāties ar smaku parādīšanos, un arī vilnai ir ienaidnieki – kodes. Vajadzētu arī nedaudz apstrādāt ar antiseptiku pret bioloģiska tipa kaitniekiem. Pārējais viss ir ļoti pareizi un domāju, ka Jums būs brīnišķīga, silta māja.

Siltināšana

Vai, siltinot dzīvokli, vajag tvaika barjeru?
Labdien! Ir doma dzīvoklim siltināt ārsienas no iekšpuses (pēdējais stāvs), ar 50mm vati, un griestus tikai ar ģipškartonu, bez vates! Cik svarīga, vai vajadzīga plēve - tvaika barjerai?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Plēve ir ļoti vajadzīga. Ja tā stikla vai akmens vate, tad griestus vajag siltināt. Virsgriestu telpa ir jāsiltina, lai siltums neietu gaisā. Zem reģipša augšpusē jābūt tvaika izolācijai, tad atrāviens, tad reģipsis, augšā virs siltumizolācijas materiāla atrāviens un tad siltumizolācijas materiāls. 50mm vate sienām ir ļoti mazs siltinājums, bet jebkurā gadījumā tā ir jānorobežo ar tvaika izolācijas plēvi....

Siltināšana

Ko darīt, lai pagrabstāva dzīvoklī mazinātu mitrumu?
Labdien! Dzīvoju pagrabstāva dzīvoklī. Ko darīt, lai nebūtu tik mitrs un lai pie sienām turētos tapetes?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vispareizāk, bet visgrūtāk (jo nepieciešami saskaņojumi) ir aprakt pa mājas apkārtējo perimetru, izvietot gar pašu sienu telpisku ģeomembrānu, lai gaiss kopā ar ūdens tvaikiem varētu brīvi kustēties uz āru. Tad sienas ir garantēti sausas. Ja to nevar darīt, tad var to pašu membrānu izklāt iekšpusē – visas sienas un grīdu – un savienot pie griestu līmeņa kopā ar kādu no reģipša izveidotu kanālu vai plastmasas kasti, un pie šīs kastes pierīkot ventilāciju, kas automātiski noregulēta uz mitruma sensoriem...

Ventilācija

Ko darīt, ja izskatās, ka dzīvoklī bijis liels mitrums?
Labdien! Nopirkām dzīvokli. Izskatās, ka bijis slapjums. Uz sienām redzami mitruma pleķi un dažviet grīda pacēlusies tik nav skaidrs, vai dzīvoklis noplūdis vai no pagraba kaut kas sūcas, bet problēma tajā, ka vienā vietā ir tāds kā melns, birstošs pulverītis. Pēc pelējuma nesmird. Ko darīt? Un kas tas ir? Dzīvoklis pirmajā stāvā.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tā patiešām ir ūdens problēma. Izskatās, ka dzīvoklis ir noplūdis. Ja jau uz sienām ir mitruma pleķi, tas nozīmē, ka pa sienām mitrums ir nācis uz leju un grīdas līmenī uzkrājies ūdens, grīda pacēlusies, un arī tur, kur nogulsnējušās kaut kādas nogulsnes, radies šis melnais pulverītis. Ja būtu pelējums, tad arī smārds istabā būtu savādāks. Telpas jāžāvē. Būtu vērtīgi uzzināt, kāds ir mitrums sienās un grīdai, ko var izmērīt būvinženieris. Jāžāvē ar labu ventilāciju un lielu temperatūru. Būs nepieciešams...

Ventilācija

Vai guļbūves pirts iekšpusi var apstrādāt ar Aidol HK-Lasur kiefer 20.0 vai jaunam kokam vēl jādod pažūt?
Labdien!
Ir uzcelta jauna, svaiga 2-stāvu guļbūves pirts no frēzētiem baļķiem, kā arī nupat ir uzklāts jumts. Jautājums - ja ārpuse ir jau apstrādāta ar Aidol HK-Lasur kiefer 20.0, tad pirts iekšpusi arī var apstrādāt vai jaunam kokam vēl jādod pažūt? (Iekšdarbi būs tikai pavasarī.)
Atbild:
Jānis Ciguzis Valdes priekšsēdētājs SIA KRĀSU FANS
Labdien! Lai apstrādātu guļbaļķu māju no ārpuses ar HK LASUR, mums kokmateriāla mitrums nedrīkst būt lielāks par 25% skuju koksnei. HK Lasur ir domāts tikai ārdarbiem, jo satur kaitīgas vielas (biocīdus utt.). Pārsvarā visām guļbaļķu mājām iekšpusei - sienām, griestiem - iet versija ūdens bāzes glazūra, kurai var mainīt pigmentu daudzumu procentuāli līdz 200%. - Vai pirts ir tikai priekš pēršanās, tusiņiem un pārējo laiku neapkurina? Optimāli būtu GW310. Savukārt iekšdarbos koksnes mitrumam pirms apdares...

Koka paneļu mājas

Kā vienkāršāk nosiltināt divstāvu gāzbetona māju?
Labdien! Par siltināšanu. 80.gadu divstāvu gāzbetona māja, apmūrēta ar ķieģeli. Otrā stāvā melnie dēļu griesti, virs dēļiem aptuveni 7 cm keramzīts un tikpat zāģu skaidas, pa virsu divslīpju Rannila tipa jumts aptuveni 1,2 m augstumā no griestiem. Kā vienkāršāk nosiltināt, jo ziemā sniegs uz jumta praktiski nekad neturas, ātri nokūst. Liels gāzes patēriņš. Logi pagaidām vecie, bet labi.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vispirms jāpārbauda, vai tie tiešām ir melnie griesti un vai gaisa sprauga starp griestu dēļiem un siltinājumu vispār eksistē. Tas, ka tur atrodas dēļi, vēl nenozīmē, ka tur ir melnie griesti. Ja tomēr tādu tur nav, tad zem sijām ieklāj tvaikizolācijas materiāla kārtu, kurš samazinās siltuma zudumu. Bet tas vairāk attiecas uz mitruma problēmu. Ir jāpērk akmens vate ruļļos (50mm bieza) un jāklāj vienā kārtā garenvirzienā bēniņiem, un otrā kārta šķērsvirzienā. Pēc tam atkal garenvirzienā un tādā garā...

Siltināšana

Kādās attiecībās jājauc nedzēstais kaļķis ar skaidām koka karkasa ēkas siltināšanai?
Labdien! Vēlos nosiltināt koka karkasa ēku. Ir doma darīt to ar zāģu skaidām. Kādās attiecībās jājauc nedzēstais kaļķis ar skaidām, un vai ir vajadzīga tvaika plēve, un, apmēram, cik biezs vajadzīgs skaidu slānis, kas atbilstu 100 mm biezam akmens vates slānim?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Viss atkarīgs no tā, kas tas par skaidām, kāda koka suga, cik mitrums utt. Konkrētu atbildi grūti sniegt. Nevajadzētu jaukt skaidas ar kaļķi, jo maisījums kļūst diezgan smags un masīvs, un zūd siltumizolācijas īpašības. Skaidas var izturēt alumīnija sulfātā vai kalcija hlorīdā. Var izmantot tikai šādas izturētas un izžāvētas skaidas, tās nepūs. Vienīgais augšējā un apakšējā daļā var ieputināt nedzēsta kaļķa putekļus, kas aizkavēs grauzēju mēģinājumus iekļūt šādā konstrukcijā. Ja ir pareizi...

Siltināšana

Vai grunts pirms tapešu līmēšanas vēl jāšķaida?
Labdien! Taisu remontu, gribu līmēt tapetes. Nopirku grunti, ko klāt pirms tam, bet tā nav pietiekami šķidra. Uz iepakojuma nekas nav rakstīts par atšķaidīšanu ar ūdeni. Firma - Master Line (kvarca grunts). Jautājums - tā grunts ir vai nav jāšķaida?
Atbild:
SIA SAKRET
Labdien! Kvarca grunts ir paredzēta saķeres veidošanai uz īpaši blīvām pamatnēm (monolīta betona lējumi), jo tās sastāvā ir kvarca smilts, kas veido abrazīvu pamatni. Rekomendējam izmantot Masterline dziļo grunti jeb Sakret TGW. Ar cieņu, SIA SAKRET...

Visi jautājumi (FORUMS)

Kā izbūvēt jumtu ar logu?
Labdien! "Līvāniete" apšūta ar baltajiem ķieģeļiem. Jumta izbūvei ar logu virs oriģinālās skaidu plāksnes stiprinātas 4 cm līstes un virs tām spundētu dēļu apšuvums, kurš izkaltis, šķirbains. Doma ir virs šī apšuvuma likt putuplasta 5-10 cm plāksnes un visu apšūt ar 15 mm laminēto finieri. Izdarāms viegli un lēti. Vai tāds risinājums būtu pareizs?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tā darīt var, bet jāatgādina, uz kādiem faktiem šeit jāvērš uzmanība. Jumts ir ļoti bīstama konstrukcija visām uguns nelaimēm. Šeit ir skurstenis, dūmvadi, augšējā daļa pie bēniņiem, kur ir dažādas gaisa plūsmas – tātad ļoti ātri varētu uzliesmot. Ja mēs zinām, ka minerālās vates slāpēs vai vispār nedegs, tad ekovates gruzd un praktiski ir pildītas ar borskābi, tātad ražo papildus mitrumu. Putu materiāli kūst, deg un konstrukcija vairs nebūs glābjama. Ne bēniņu, ne jumta konstrukcijās viegli...

Būvmateriāli

Ar kādiem materiāliem un kādā secībā jāsiltina koka konstrukcijas būve?
Labdien! Jautājums ir par mājas siltināšanu. Ir koka konstrukcijas būve ar skaidu (kaļķu) siltinājumu 20 cm. Dēļi no abām pusēm. Iekšpuse tika nosiltināta ar ~5cm minerālvati, plēvi, reģipsi. Māju no ārpuses plānots apšūt ar koka apdares dēlīšiem. Jautājums ir par siltināšanu no ārpuses: kādu materiālu-s un kādā secībā var klāt un drīkst klāt uz ēkas, lai to nosegtu ar apdares dēlīšiem. Paša doma - vējplēve un minerālā vate, bet vai nav jāveido kāda īpaša konstrukcija?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja veidotu no iekšpuses, tad būtu nepieciešama īpaša konstrukcija. No ārpuses tieši tā var darīt – klāj virsū minerālvati, vējplēvi un apšuj. Vienīgā prasība – starp plākšņveida apšuves materiālu un siltinājuma vati atstāt vismaz 30mm spraugu. Ja izmanto mīksto vati, tad veido karkasu, kuru piepilda ar vati, tad nosedz ar difūzijas plēvi un, atstājot gaisa spraugu, šuj virsū apdares materiālu. Ja ir paredzēts izmantot mīksto vati un neveidot gaisa spraugu un izmantot kaut ko līdzīgu apmetumam, tad...

Būvmateriāli

Kā notīrīt guļbūves fasādi?
Labdien! Esmu iegādājies guļbūvi, kura ir bijusi apstrādāta ar Pinotex, un piebūvi, kas ir apšūta ar dēļiem un krāsota. Dotajā brīdī saules puses fasādes ir nolobījušās un koks ir palicis pelēks. Vēlētos sakārtot fasādi. Esmu dzirdējis dažādus variantus, kā risināt šo problēmu. Viens no tiem ir sodas strūkla vai smilšu strūkla. Otrs baļķu un dēļu slīpēšana. Trešais - ķīmiskā tīrīšana. Ko Jūs ieteiktu un varbūt ir citi varianti, kā risināt šo jautājumu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Sodas strūkla vai smilšu strūkla – viss atkarīgs no tā, kādu materiālu ņemam par darba ķermeni, kas uz attiecīgās virsmas dos lielāku vai mazāku materiāla noņēmuma kārtiņu. Ja tur ir tikai kvēpi, tad tos var viegli ar sodu dabūt nost. Šis paņēmiens pie kokmateriāla nav īpaši vēlams, jo smilšu strūkla izgrebj mīkstākās koka vietas, līdz ar to virsma tiek bojāta, rodas nevienāds atsegums un lai tālāk apstrādātu ar krāsvielu, tie ir papildus izdevumi. Es teiktu, ka ar smilšu strūklu var strādāt tad, ja mēs īpaši...

Būvķīmija

Ar kādu materiālu labāk nosiltināt "somu" tipa māju?
Labdien! 60.gados celta "somu" tipa mājiņa, koka karkasa 18 mm apdares dēļi. Iepriekš bija siltināta ar kūdras loksnēm un pa virsu šīfera loksnes. Ar kādu materiālu labāk nosiltināt māju un kā piestiprināt šo materiālu? Vai nepieciešami vēl arī kādi citi materiāli? Kādā secībā?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Man nepatīk tas, kas virsū ir mākslīgā šīfera plātnes. Agrāk vai vēlāk viņas jums liks noņemt, tas nozīmē, kas viņas ir dziļi jāatstāj iekšā konstrukcijā, lai tām nebūtu saskarsme ar cilvēku. Ja tās šādi ieliek iekšā kā sarkofāgā, tad var apšūt ar plātņveida materiāliem – no ārpuses saplāksnis vai mīkstās kokšķiedras plāksnes. Es noteikti ieteiktu gan no iekšpuses, gan ārpuses minerālo vati. Lai to varētu viegli iestrādāt, virs šīfera vajadzētu veidot latu sistēmu, kurā var guldīt iekšā, un pārklāt ar vēja...

Apdare

Vai vecais ruberoida segums jāņem nost?
Labdien! Jautājums par vecā ruberoida seguma nomaiņu pret jaunu, līdzīga seguma klājumu. Pamats ir betona pārsedzes. Vai vecais segums jāņem nost? Tad – lūdzu darbu pakāpenisku aprakstu, kādus ruļļveida materiālus, gruntis utt. Jūs ieteiktu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Rubeorida jumts nav jāņem nost, bojātās vietas ir jāsaremontē. Tās var piepildīt ar bitumu, ar šķiedru vai bituma un ruberoīda ielāpiem. Šo kārtu pieņem kā hidroizolāciju. Tad uz šīs izlīdzinātās un salabotās hidroizolācijas, uzkarsē jaunu, spēcīgu ruberoīdu.

Būvmateriāli

Kā aiztaisīt spāru starpas pažobelē, lai nesvilpo vējš?
Labdien! Vai antikondensāta plēve (tā, kas zem metāla jumta) apakšpusē drīkst saskarties ar pretvēja plēvi vai labāk atstāt 1 cm gaisa spraugu? Vajag aiztaisīt spāru starpas pažobelē, lai nesvilpo vējš. Esmu nodomājis to izdarīt ar pretvēja plēvi.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tā kā metāla klājums ir uz koka latām, no tām uz leju, apmēram 3cm, veido tvaikizolācijas plēvi ar antikondensāta pamatni. Tālāk veido ne tikai 1cm gaisa spraugu (tai jābūt obligāti, kopā nedrīkst būt nekādā gadījumā), bet arī 3 – 5cm gaisa spraugu līdz difūzijas plēvei, zem kuras ir cieši pieguļošs siltumizolācijas materiāls. Siltumizolācijas materiāla kārtā veidojas kondensāts, kas ūdens tvaika veidā izplūst uz augšu šajā spraugā starp tvaikizolācijas plēvi ar antikondensāta pamanti un pretvēja...

Siltināšana